28 márc 2010 Samsung LE40B650 LCD TV teszt
 |  Kategória: érdekes, teszt  | Címke: , , ,

Jelentem a következő bejegyzésem eléggé szakmai lesz, így ha valakit untatna, akkor kérem kapcsolja ki a számítógépét. 🙂 De ami előtt belevágnék, egy kis előzményt hagy írjak le.

Már jó ideje szemezgetek különböző lapos tévékkel, bár nem azért mert bármi problémánk lenne a jó öreg hagyományos CRT tévénkkel, hanem csak amiatt, mert kíváncsi voltam, hogy mit is tud egy ilyen Full HD LCD tévé. Most mit mondjak, tényleg nagyon jó és szép is. De ami előtt belecsapnék a közepébe, szeretnék ajánlani pár linket, amik elolvasása után könnyebb lesz a választás.



A lenti link nagyon jól összefoglalja az általános tudnivalókat, érdemes végigolvasni:

http://www.sg.hu/cikkek/54388/az_lcd_tv_vasarlas_aranyszabalyai

Illetve Harder blogját ajánlanám még, aki nem rég ugyanebbe a cipőben járt, mint én. 🙂

http://blog.harder.hu/lcd-tv-vasarlas-tanacsok/

Ez pedig leírja hogy az LCD és Plazma közül melyiket is válasszuk:

http://www.palfalva.hu/erdekes/lcdvsplazma.htm

Az én választások hosszas mérlegelés után egy LCD tévére esett. Mivel nekem ez az első lapos tévém, így igazából összehasonlítási alapom nincs. De, hogy miért is a Samsung LE40B650 mellett döntöttem, azt talán az ár-érték arány számlájára írható. Jelenleg elég nagy árszórás jellemzi, de úgy látom, hogy a LED tévék kezdik leszorítani az árakat. Így pl. a Samsung LE40B650 már jóval 200e Ft alatt beszerezhető a http://www.digitalplaza.hu oldalon. Én is innen rendeltem meg, és pár napon belül házhoz is szállították.

Samsung LE40B650

Samsung LE40B650

Akkor most nézzük meg a Samsung LE40B650 néhány ismertebb paraméterét:

  • FULL HD LCD TV
  • 40″ (102 cm) képátló
  • Ultra Clear panel
  • 100Hz Motion Plus
  • Wide Colour Enhancer 3
  • 1920 x 1080 pixeles felbontás
  • DVB-T/C MPEG 4 tuner
  • Ultra kontraszt (1000000:1)
  • 4 HDMI-CEC
  • 2 USB 2.0 (Video)
  • Internet@TV
  • Platinum Black Crystal TV
  • Eco Flower
  • Szórakoztató mód
  • Bővíthető beépített tartalomkönyvtár
  • SRS Trusurround HD hangrendszer

Külcsín

A jól megszokott legömbölyített formákkal találkozunk, a tévén körbe egy „Crystal Design” ami egy átlátszó plexi műanyag lap, ami minden irányban 5-7mm-el túlnyúlik a fekete műanyag káván. A hozzá kapott talp rész vastag (kb.1cm-es) füstüvegből van, amire egy tömör plexi henger van rácsavarozva. Nem csak stabilan áll rajta a tévé, hanem jól is néz ki. Bár ha valaki a falra szereli fel – úgy mint én is -, akkor ez a talp sajna megy a szekrénybe. Itt jegyezném meg, hogy a Samsung mérnökei nem túl sokat törődtek a fali konzol tévé oldali fogadó részeivel. Simán a tévé hátulján kialakított anya résznél, 4db 6mm-es csavarral lehet felfogatni a konzolt, ami azt jelenti, hogy a tévé egész súlya ezen a műanyag hátlapon nyugszik. Engem egy kicsit aggaszt, de remélem, nem fog elfáradni a műanyag. 🙂 A tévé alsó része enyhén lefelé ível, itt kaptak helyet az érintőgombok, ill. középen egy halványan világító piros led. Sajna a tévén nincs mechanikus áramtalanítási lehetőség, bár ha azt vesszük, hogy standby módba mindösszesen 1W-ot fogyaszt akkor megérthető a mérnökök döntése. Szóval valóban szép tévé, csak az a fránya fekete műanyag ne porosodna annyira. 🙂

Ha a tévé hátulján, oldalán megpillantjuk, a rengeted csatlakozási lehetőséget, hirtelen az ember zavarba jön, ugyanis a hagyományos 1db antenna, 2db SCART csatlakozón kívül talál még 4db HDMI, 1db VGA, RCA Audió ki/be, komponens, optikai audió ki, 3.5mm sztereo jack, DVI audió, 2db USB és egy RJ45-os LAN csatlakozási lehetőséget. Tehát lényegében minden olyan bemenet megtalálható rajta, ami segítségével a régebbi videót, vagy akár a legújabb Blu-ray -t is játszva csatlakoztatni tudjuk hozzá. A lenti kép bal oldalán látható a tévé oldalsó bemenetei, a kép jobb oldalán pedig a tévé hátsó be/ki menetei.

Samsung LE40B650 csatlakozók

Samsung LE40B650 csatlakozók

Aztán a tévéhez jár egy hatalmas távirányító. A hagyományos távirányítókhoz képest, kb. 1,5x nagyobb. Viszont cserébe van rajta háttérvilágítás, ami nagyon hasznos tud lenni. Ergonómiailag is jól kialakított, tehát nincs az, hogy fordítva akarnád kapcsolgatni. 🙂

Belcsín

A tévé bekapcsolása után várnunk kell 5-8sec-et, ami annak tudható be, hogy egy egyszerűbb PC tudásával vetekszik a tévé. Tehát az Operációs rendszer bootolgat ilyenkor. 🙂 Induláskor valami rusnya dallamot is játszik, amit szerencsére ki lehet a menüben kapcsolni. Tehát első bekapcsolás után egyből a gyors beállítási menüpont jön fel, amit érdemes 1 perc alatt végigvinni. Szerencsére a tévé menüje átállítható magyarra, és még egy jó tulajdonsága, hogy minden állítási funkciónál a képernyő aljára kiírja a funkció tulajdonságát. Amúgy a menüje teljesen átlátható, logikusan van felépítve.

Az alapdolgok beállítása után én egyből rádugtam a DVBT antennát, és nyomtam egy automatahangolást. Csodák csodájára digitálisan jött jó pár csatorna: m1, m2, DunaTV, Autonómia, TV2, RTL Klub és még két rádióadás is. Az biztos, hogy a DTV (digitális TV) adások jóval tisztábban jönnek, és ami 1080i –kén jön (m1, m2, Duna, Autonómia) azoknak a képe tű éles. Természetesen analóg adásokat is szépen befogta, ezeket külön kategóriába a sorolja.

A következő teszt egy hagyományos SCART-on összekötött DVD megnézése volt. Itt lehetett igazából látni, hogy ami a CRT tévéken nagyon szép az itt kissé homályos volt. Ugyanis az 567i hagyományos SD felbontás, nyomába sem ér a Full HD –nek, és bizony egy Full HD tévén nem néz ki jól a hagyományos DVD felbontás. A DVD lejátszása után egyből lejjebb kellett venni a szín intenzitást, ugyanis alaphelyzetben zavaróan fel van minden érték tolva. Ez főleg este tévézés közben érezhető. Szerencsére több előre definiált névre lehet ezeket elmenteni. Pl. játék mód vagy film mód, stb.

A következő teszt a PC VGA bemenet volt. Nagy meglepetésemre, 1920×1080 60Hz simán vitte, így a notebook képe gyönyörű szép éles képként jelent meg.

Aztán ezt követően kipróbáltam az USB bemeneteket, szépen el is indult a tévé beépített Média Player -je. Elsőként azt gondoltam, hogy csak jpeg és mp3 formátumokat fog kezelni (merthogy ezeket szépen vitte), de aztán kiderült, hogy videó formátumot is lejátszik. Legalábbis az ismertebbeket: (mpeg, mpeg2, avi, Divx, Xvid, wmv, mkv) Gond nélkül akadás mentesen simán lejátszotta Full HD -ban a fájlokat. Kipróbáltam egy 120GB-os mobil winyót is, simán felismerte (mindkettőn FAT32 fájlrendszer volt). Amit viszont nem ismer fel, azaz ISO fájl formátum, illetve az mkv formátumnál az eredeti egy hangsávot tudja csak lejátszani. Viszont cserébe a feliratokat is szépen kezeli, sőt még a kép/felirat szinkront is lehet tologatni.

A tévén van egy LAN csatlakozás is (RJ45) ami az Internet@TV menüpont alatt lehet tesztelgetni. Ugyanis van egy beépített YouTube-os nézegetője, ami teljesen eltér a megszokott YouTube –os felülettől. Viszont lehet benne keresni, kategóriákba vannak gyűjtve a videók, szépen lejátssza őket.

Többek között lehet itt még Online időjárást is widget formában nézni. Egyedül böngészni nem lehet rajta, vagyis én nem tudtam elővarázsolni benne.

Van még a tévének egy Content Library menüje is, ahol különböző témájú demó illetve relaxációs programokat lehet elindítani. Egy igazából egy ilyen szórakoztató rész, bár sok értelmét nem látom.

Mindent összevetve egy nagyon jó tévével kötöttem baráti viszonyt, én maximálisan meg vagyok vele elégedve.

Kedves Érdeklődő!

Az Esküvői videózás, operatőri munkák hivatalos oldala: BesseVideo.HU

Esküvői szolgáltatók gyűjteménye

 



Kövesd nyomon a válaszokat: RSS 2.0 feed-el. Esetleg szólj hozzá, vagy újra olvasd el.
119 hozzászólás
  1. sanyoca szerint:

    Innen lehet letölteni: http://www.samsung.com/hu/support/model/LE40B650T2WXXC FIGYELEM: Ez a T2W paneles tv-hez való!
    A leírás szerint kell eljárni. Az infókat a fenti Samsung oldalán megtalálod. Amúgy meg ezeket a lépéseket kell követni:
    How to prepare the USB Memory Drive

    ? F/W Version : T-CHL7DEUC-3001.1

    1. Save the firmware file from Samsung.com onto your computer.

    File Name : T-CHL7DEUC_3001.1.exe

    2. Connect the USB Memory Drive to the USB port of your PC.

    Copy the file onto the USB Memory Drive.

    3. Go to the USB Memory Drive and then double click the file.

    4. Press the „Install” button.

    5. Unzipping is in progress and program will close automatically after installation.

    6. A folder containing the firmware files has been added to the USB memory drive.

    Folder Name : T-CHL7DEUC

    7. Safely disconnect the USB memory drive by right clicking the green check mark on the taskbar and then left click”Safely Remove”.

  2. Botigta szerint:

    Köszi válaszod. Igen, sajna én is erre tippelek.
    Viszont nem tudom feltenni a legutolsó firmware-t…
    Ha tallózok a pendrive-on, akkor látom a könyvtárat, de frissítés keresésnél nem talál rá…

  3. sanyoca szerint:

    Szia. Ez egy jó kérdés, lehet a Samsungnak voltak olyan komolyabb modelljei akkor, amik már tudták a direkt rögzítést, és ugyanezt a távszabályzót adták azokhoz a modellekhez is.

  4. botigta szerint:

    Üdv! De akkor vajon mi célt szolgál a felvevőgomb a távirányítón?

  5. sanyoca szerint:

    nincs mit

  6. BigRob szerint:

    Igen, ez lesz a következő lépés 🙂
    Csak új felvevőt nem lehet kapni, mert nem gyártanak….
    Szal marad egy használt valaki ismerőstől, vagy egy septobox.

    köszi még egyszer 🙂

  7. sanyoca szerint:

    Nincs mit. Amúgy 2014 év végén vettem egy Philips tv-t ami már tudott felvenni HDD-re. Esetleg érdemes lenne egy olyan setopboxot venni, amiben van beépített HDD. Vagy HDD-vel ellátott dvd felvevőt venni.

  8. BigRob szerint:

    Köszi szépen a választ 🙂

    Akkor mást kell kitalálnom 🙂

  9. sanyoca szerint:

    Samsung LE40B650 nem tud közvetlen felvenni HDD-re. Ez egy több mint 6éves technika, akkoriban még az is nagy szó volt, hogy a tv USB-n keresztül le tudja játszani a filmeket.

  10. BigRob szerint:

    Sziasztok 🙂

    A következő problémával fordulok hozzátok, hátha tudtok segíteni 🙂

    Van egy samsung LE40B650T2wxxh tv-m. Ez a frissítés van telepítve a tvn T-CHL7DEUC_3001.1_Step2. Egy 1 terrás WD My Passport Ultra van hozzá csatlakoztatva, felismeri a tv. Egyből az antenna bemenetbe van csatlakoztatva a qax kábel (DVB-C), csak digitális csatornák vannak beállítva, nincs septobox. Nem tudok felvenni rá, hiába nyomom a felvétel gombot a távirányítón és nem is kezdi el formázni a HDD-t.
    Ötletek, mi lehet a gond?
    Időzítve tudok felvenni vele?

  11. NAC eye drops szerint:

    Elérkezett az igazság pillanata! Az tény, hogy a hagyományos, akár a műholdas adások – a HD csatornákról nem is beszélve – a plazmatévék sokkal jobb minőségben tudják megjeleníteni. Igen ám, csak hogy ott van a beégés veszélye, ami a plazma technológia egyik legnagyobb hátránya. Kedvenc szappanoperáink, gyermekeink meséi pedig olyan tévécsatornákon teszik tönkre tulajaik idegeit, ahol a világító emblémák, a logók, mennyi idő múlva kezdődik valami égbekiáltó műsor világító feliratai – nincs rá jobb szó, plazmagyilkosok. A legújabb generációs plazmákon már sokat finomítottak e hátrányon, pixelmozgatás, fehérmosás, stb. De a rövid ideig tartó szellemképet (ghosting), és a béna felhasználók által összehozott beégést még nem sikerült megszüntetni. Megfogadandó tanács az új plazmák bejáratása, legalább négy-ötszáz órát. Az LCD képernyőket hasonló veszély nem fenyegeti, tehát aki napi huszonnyolc órában RTL-t néz, az plazmát ne vegyen!

  12. sanyoca szerint:

    Szia zolifu!

    Jelenleg a legfrissebb firmware LE40B650T2W-nél T-CHL7DEUC-3001.1.

    Tehát amit írtál, az egy régebbi firmware: T-CHL7DEUC_3000.2

    A T2W alaplapos firmware-t itt tudod letölteni:
    http://www.samsung.com/uk/support/model/LE40B650T2WXXC-downloads

  13. zolifu szerint:

    Helló!
    Hát én is nagyon boldog voltam egészen addig a pillanatig amíg -teljes hittel a technológiában és az evolúcióban- fel nem telepítettem a legújabb firmwire-t, jelenleg a T-CHL7DEUC_3000.2 a legfrissebb elérhető.
    Akik már foglalkoztak a témával tudják, hogy korábbi verzió nem telepíthető vissza, illetve nagyon kell érteni a szerkezet hackeléséhez.
    A legnagyobb veszteség azóta az mkv. filek lejátszásának tiltása. Amit nem is értek hogyan engedhetnek meg, ha felsorolják az értékesítés során a különböző doksikban mint lejátszható formátumot. Eleinte a file méretre gyanakodtam, hogy 4giga felett nem hajlandó játszani, de már egy 800Mb-s mkv filet sem tud lejátszani.
    Aki ebben a TVben gondolkodik ugyancsak fontolja meg, hogy DTS kódolású filmek hanját nem tudja majd lejátszani mert ez a driver hiányzik a TV-ből. A HD filmek 80%-a DTS kódolású hangfile-al, mkv-ban érkezik.
    Tudom, sokan media PC-t akasztanak a TV-re de én nagyon örültem mindez a TV-vel is megoldható lenne (pl. egyetlen távirányító elég)..ha a Samsunk üzletpolitikája nem a vevők érdekeivel szemben történne. Sajnos!

  14. sanyoca szerint:

    Szia!

    Szerencsére ez már szabványos, így a fali konzolok nagyon nagy része kompatibilis vele. Több fajtája is van. Van a sima konzol, dönthetős konzol, és kifordíthatós konzol.

    Nekem egy Vogel’s PhySix konzolom van, ami méreg drága, és semmivel sem tud többet, mint pl. egy Hama állvány. Ráadásul bajba voltam vele, ugyanis én hatlapfejű csavarral, tiplivel rögzítettem a falra, és a csavar feje nem ment át a süllyesztett rejtett furatba.

    Tehát ezek közül tudsz választani, a lényeg, hogy rajta van, mekkora tv-hez ajánlják a konzolt.

    http://tv-fali-tarto.arukereso.hu/?gclid=CP2wrrHU9bECFQFAzQodoxIAEQ

  15. Attila szerint:

    Üdv.
    Ugyanezt a típust használom lassan 3 éve és nagyon meg vagyok elégedve.
    Eljutottam arra a pontra, hogy fel kell szerelnem a TV-t a falra.
    Abban tudnál-e ötletet adni, hogy milyen típusú fali konzolt érdemes vennem. Van esetleg kimondottan ehhez a típushoz való, vagy ezek mind sztenderd VESA szabvány szerint készülnek?
    Előre is köszönöm a választ.
    Üdv, Attila.

  16. sanyoca szerint:

    Sziasztok!

    Sikerült összeraknom a megosztást, a Vista és a win7 gépeimet megosztottam, és a TV-t is ugyanebbe a hálózatba beletettem. A WRT160NL routeremhez a Vista és a TV utp kábelen, a win7 wifin kapcsolódik. A TV szépen látja az eszközöket, és a megosztott mappákat is, a videókat képeket simán le tudom játszani, nagyobb méretű videókat csak kábelen tudom akadás mentesen lejátszani. De a lényeg, hogy működik.

  17. sanyoca szerint:

    🙂 tehát akkor magyarul a legegyszerűbb, ha a következőt csinálod.

    – veszel egy wifis routert: http://www.argep.hu/trend/WIFI/Wifi-router.html
    – a kábelmodem rj45-ös csatlakozóját bedugod ebbe a wifis routerbe, aztán ebbe a tv-t, így: http://www.konnyentanulas.hu/tananyagaink/internet-megoszto-routerek-konfiguralasa/
    – majd beállítod az ipket, és lényegében kész.

    Sok szolgáltató az elsőnek csatlakoztatott hálózati eszköz mac address címét regisztrálja be, emiatt, ha másik gép vagy router van rádugva a kábelmodemre, nem fog ip-t osztani neki. Nem kell megijedni, simán le lehet klónozni a mac address-t. http://sztar.com/hardver-szoftver/97267-mac-address-klonozasa.htm

    Sajnos az alap infókat most ide nem tudom leírni, de minden infó megtalálható a neten. google.com a barátod. 🙂 Hajrá

  18. bálint gábor szerint:

    Sanyoca! Köszönöm a segitséget! Megprobálok kezdeni az infoval valamit,bár kicsit kinai,de egy részét értem! Remélem menni fog mert nagyon érdekel! Ja azt nem mondtam,hogy ugros ip cimem van a szolgáltatonál és nekem ez a gondom,hogy nem automatikusan áll rá a tv a netre!Lényeg! Köszönöm

  19. sanyoca szerint:

    Szia! A legegyszerűbb megoldás, ha veszel egy routert, és a kábelmodemből az utp kábel bedugod a modem internet bemenetére, majd ezután a tv utp kábelét bedugod a router belső ethernet oldalába. És akkor a router kapja meg a publikus ip-t, ill. a router lesz a dhcp kiszolgáló így a tv-nek belső ip-t fog osztani. Természetesen a routert és a tv-t előtte be kell konfigolni. A lényeg, hogy a tv kapjon ip-t, ez után már tudsz a tv-n pl. youtube videókat nézni. Természetesen meg lehet oldani router nélkül is, csak akkor a tv kapja meg közvetlenül a public ip-t, ami nem nagyon szerencsés, de egy kipróbálást megér.

Szólj Hozzá

Ide írj valami szépet és okosat: ;)