25 nov 2009 Hama PL CIR polarizációs szűrő teszt

Már jó ideje megvettem a HDR-FX1000E kamerámhoz egy Hama PL CIR polarizációs szűrőt, de bevallom, hogy azt hittem, hogy ezt csak fel kell csavarni a kamerára, és már kész is. 🙂 Csak azt felejtettem el, hogy amit én vettem az nem lineáris polarizációs szűrő, hanem circular. Tehát, hogy a kellő polarizálást elérjem, ahhoz el kell tekerni.
Ma, bár elég későn értem haza, de még épp fent volt a nap, így gyorsan feltekertem a szűrőt a kamerára, és csináltam egy gyors felvétel. Hát mit mondja, kissé elcsodálkoztam, hogy még ez az olcsó Hama polarizációs szűrő is milyen szépen teszi a dolgát. A lenti videó jól mutatja a különbséget. Szóval már várom a nyarat, hogy valami szép kék égnél is kipróbáljam.



Megjegyzés

A videó manuális WB (kültéri: 5600K), auto iris, 0dB erősítés, és 50i –ben készült. A videó első része a polarizációs szűrő azon állását mutatja, amikor még nem jön létre a polarizálás. A második rész pedig azt mutatja be, amikor a legnagyobb a polarizáció. A videó végén, pedig egy állókép látható, ami jól szemlélteti a két állapot közötti látványos különbséget.

[flv:Polar-Filter-Test.flv Polar-Filter-Test.jpg 601 338]

Kedves Érdeklődő!

Az Esküvői videózás, operatőri munkák hivatalos oldala: BesseVideo.HU

Esküvői szolgáltatók gyűjteménye

 



Kövesd nyomon a válaszokat: RSS 2.0 feed-el. Esetleg szólj hozzá, vagy újra olvasd el.
10 hozzászólás
  1. […] Hama PL CIR polarizációs szűrő teszt […]

  2. sanyoca szerint:

    Szia pöpp!

    Köszönöm a véleményed, látod, nem töröltem. 🙂 Én azon vagyok, hogy folyamatosan tanuljak, és próbáljam évről évre javítani a kamerakezelést. Hozzátenném, hogy minden felvétel élesbe ment. Én két éve csinálom ezt, és nem tartom magamat a szakma szégyenének. Lehet, hogy remegős a felvétel, de nem mindig szerencsés statívról dolgozni. Természetesen én is nagyon szívesen megnézném a Te felvételeidet, hogy lássam, hova kell, hogy fejlődjek.
    És még valami, ezen az oldalon 2009-es videókat találsz csak, van egy másik oldalam, a nevem alapján megtalálsz a neten, ott megnézheted az újabb videóimat, amiken azért már látszódik a javulás.

  3. pöpp szerint:

    Helló! Véletlenül idetévedtem az oldaladra. Megnéztem az esküvős demóidat, és eléggé amatőrködősek… remegős kép, zoomolgatás ki-be, bizonytalan kézi felvételek. A sminkelős videó az nem rossz, ahol van idő tötymörögni ott látszik hogy jobbakat össze tudsz hozni, de amikor élesben kell valamit csinálni akkor eléggé kapkodós lesz az egész (pl. a ballagási demó, a templomi esküvő, a fotózásos demóvideóid katasztrofálisak). Ez így nem minőség. Csak azért merek így nyilatkozni mert jómagam operatőr vagyok. Ha törlöd is ezt a kommentet, akkor is próbálj meg kicsit fejlődni minőségileg mert így lejáratod nem csak magad, hanem az egész videós „szakmát”.

  4. sanyoca szerint:

    Laciapa, a dellel kapcsolatos topikba tedd fel ezt a kérdést. Köszi.

  5. Laciapa szerint:

    Üdv!
    Gondoltam, rákeresek a gépre, de nem nagyon megy a beazonosítása. Úgy néz ki, most már több tucat mutációja van. Ami érdekes, az edigitalon kb 87 ezerért 6 cellás, de az alábbi linkeken vajh melyik lehet a Tiéd? Gondoltam, megpróbálok egy olcsóbbat becserkészni, de belevesztem…

    http://www.ebolt.hu/category11203-DELL-Netbook.html?submitfilter=1&Manufacturer=DELL
    http://www.pcland.hu/shop+_78383_150212

    Ha a pclandon 100 e körül van, gyanús, mert az edigatal nem szokott (ennyivel jobb) lenni.
    http://www.edigital.hu/Notebook/Dell_Inspiron_Mini_10v_netbook_fekete-p49041.html
    Ha azt mondanám, legalább a Tiéd kellene (tudásban) és op rendszer nélkül, ma melyiket ajánlanád?
    Kösz előre is.

  6. sanyoca szerint:

    Szia robág! Köszi az infót. Amúgy nekem a Hama is már tetszetős képet adott, de nyilván egy drágább márka még ennél is szebb képet tud adni.

  7. robág szerint:

    Sziasztok,
    nem a márkán múlik tudja e azt, hogy eltűnik a tükröződés vagy sem, hanem a fizikán. A lineáris és cirkuláris között is nem az a különbség, hogy az egyiket kell-e forgatni avagy sem.(lenti linkek leírják, hosszadalmas itt kifejteni.:)) Próbáljátok ki a monitorotokon (ha persze LCD(lcd fénye polarizált)), eredmény meglepetés.

    A márka különbség az átteresztő képességben és brillancia csökkenésben mutatkozik meg.
    Lsd Hama és Rodenstock közti különbség…
    Remélem segítettem valamit. 🙂
    További infó:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Polarizing_filter
    http://www.luminous-landscape.com/tutorials/polarizers.shtml

  8. sanyoca szerint:

    Én még nem próbáltam üvegnél a Hama-t, de félek, hogy mivel ez a legolcsóbb szűrő, így valószínű ez sem tudja.

  9. robert szerint:

    Látványos. Nekem egy Hoya cirkuláris van, de pont arra nem tudom használni, amire szerettem volna. 🙂 Illetve nem mindig. Mégpedig, hogy a kívülről filmezett üvegablak becsillogását eltüntesse… Nem értem, miért nem sikerül, tekergethetem, ameddig csak akarom.

  10. […] Commentek Sanyó mint blogger…:) » Blog Archive » Hama PL CIR polarizációs szűrő teszt – HDR-FX1000E tesztsanyoca – Sony HDR-FX1000 vagy HDR-FX1000E kiegészítők és tartozékokqnadam […]

Szólj Hozzá

Ide írj valami szépet és okosat: ;)