21 márc 2009 HDR-FX1000E teszt

Végre itt van, megérkezett, amire már hónapok óta vártam és már két napja koptatom gombjait. Próbálgatom, ismerkedek vele, és a leírását bújom. Hihetetlen sok mindent tud, bár azt azért hozzátenném, hogy ilyen kategóriájú kamera nem volt még a kezeim között. Amúgy ennek a típusnak van két másik tesója, az egyik a HDR-FX7E a másik a HDR-FX1E. De ez a HDR-FX1000E talán az FX7E kicsit tovább csinosított változata. Az FX7E -hez képest ebbe már közvetlenül lehet állítani az Iris-t és ez már tudja (legalábbis ezt írták rá) a progressive scan –t is. Akit érdekel, itt megtalál mindent róla.
És akkor most jöjjön egy rövid (50sec) teszt felvétel. Ja igen, a nyers DV AVI -t nem akartam ide feltenni, mivel kb. 250MB-os. 😀 Így a vimeo -ra feltettem, ami elég sokat rontott a minőségen. 🙂 Hát ez van…







UPDATE (2009-11-17):

HDR-FX1000E magyar nyelvű használati utasítás, útmutató innét letölthető: HDR-FX1000E magyar használati utasítás, útmutató


hdr-fx1000e test from sanyoca on Vimeo.



Kövesd nyomon a válaszokat: RSS 2.0 feed-el. Esetleg szólj hozzá, vagy újra olvasd el.
431 hozzászólás
  1. sanyoca szerint:

    Szia Gombi!

    A probléma ismerős. Amikor a gépbe beviszem az anyagot, akkor nekem is néha előfordul, hogy egy hosszabb videó részlet közepéből kimarad 2-3 sec. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ilyenkor ha újra bejátszom a nyersanyagot (elég csak az akadás előtti fél perctől az akadás utáni fél percig részt) akkor akadás nélkül beviszi. Tehát a kazettán ilyenkor megvan az videó, csak bosszantó, hogy néha kimarad pár sec.
    Volt olyan is, hogy ez a kimaradás mindig ugyanott jelentkezett, és mindig csak fx1000-nél. A dolog érdekessége, hogy ilyenkor, ha a másik kamerámmal (fx1-el) viszem be, akkor meg bemegy akadás nélkül.
    Tehát szerencsére az adat megvan a kazin, csak néha a bejátszáskor csinál ilyet. És valóban bosszantó a dolog, főleg, hogy ezt nekem már zsírúj 50 órás kameránál is csinálta.
    Na ezért mondják a nagyok, hogy a kamerávan csak rögzíteni szabad! Tehát a szalagot előre és hátra tekergetni és ugyanezzel az eszközzel bejátszani a gépbe nem tanácsos. Na igen, de kinek van pénze egy 300-400ezer Ft-os bejátszóra.
    http://www.bhphotovideo.com/c/product/568089-REG/Sony_HVR_M15AU_HVR_M15AU_Desktop_HDV_VTR.html

  2. gombi szerint:

    Sziasztok mindenki, üdv sanyoca.
    Van egy olyan problémám, hogy a kamerám felvétel közben kb. 2-3 másodpercre lefagy, vagyis megáll a kép és a hang. De ezt csak szerkesztéskor veszem észre.Egy 3 órás felvétel során kb 5-6 alkalommal csinálja. Előszőr azt hittem a kazetta nem jó, de másik kazival is megtörténik a baj. Neked, vagy valakinek volt már hasonló esete?
    Vettem egy Sennheiser mikrofont lehet, hogy az zavar be? Bár akkor a kép nem állna meg. Ha van tipped oszd meg velem légyszi. Kb 300-350 üzemóra van benn lehet, hogy csak tísztítani kellene?
    köszi.
    Üdv.
    gombi

  3. johny szerint:

    Szia! koszi., es az a jo benne hogy kartyara megy es nagyon gyorsan atlehet masolni pc-re…:)

  4. sanyoca szerint:

    Szia johny!
    Hát igen, ami jó az jó, 🙂 sőt, még a 720×576-ban is tök szép képe van. Köszi!

  5. johny szerint:

    Szia! sony ax2000 Full Hd teszt ma csinaltam http://www.youtube.com/watch?v=YCYDq14gPck&feature=mfu_in_order&list=UL

    sony ax2000 SD hagyomanyos 720×576 mpg http://www.youtube.com/watch?v=xc6QBjQ8n8Y&feature=mfu_in_order&list=UL

  6. sanyoca szerint:

    Köszi, neked is!

  7. johny szerint:

    Kellemes Husvéti ünnepeket kivánok !! minenkinek…

  8. gombi szerint:

    Köszi.

  9. gombi szerint:

    Szia sanyosa.
    Légyszi dobj fel képet a te általad készített elosztóról amire a lámpát és mikrofont fel tudod rakni a kamerára.
    Köszi.

  10. johny szerint:

    a sujjat meglehet szokni..:).

  11. bandi szerint:

    Szia johny
    Mennyi dB erősítésnél veszed észre ezt a nagyon szemcsésséget? Ill. mondjuk +12db-nél még korrekt képe van? Mennyire nehéz kézben tartani a súlya miatt? Újabb tapasztalatok?

  12. johny szerint:

    meg valami. sotetben kell ra Lampa mert anelkul nagyon szemcses, de van egy 126 ledes lampam es ugy nagyon szep semmi gond nincs sotetben.

  13. johny szerint:

    Szia Bandi! nincs idom sajnos foglalkozni vele meg sajnos,..tudod a munka , a kamerazas csak hobby igaz jo par eves hobby. A kartya az 32 Gb-os, de ha rakeresel a youtubra vannak tesztek beirod Sony ax2000. Az akut annyira nem meriti mint a kazettas kamerak mert nincsen benne mechanikai resz. A 32 gb kartyara ramegy 1 lagzi persze a bealitasoktol fugg, full hd-ben legg jobb minosegben nem megy ra 4 ora., SD-ben probaltam picit a szobaba este lampanal jol jon ki es mpg-be csinajja ami nagyon szuper. ja es a kartya igy nez ki itt a link http://www.f64.ro/products/description/Sandisk_Memory_Stick_Pro_HG_Duo_32GB_Ultra_II/index.html

  14. bandi szerint:

    Szia johny
    Újabb tapasztalatok a 2000-el? Sötében mit tud? Akku mit bír takarékos kamcsi? Milyen ha csak a keresőt használod? Jól látható? Milyen kártyával használod? A 20x-os optikai zoom lényegesen jobb mint mondjuk a 12x-es stb…? Írhatnál tapasztalatokat.

  15. bandi szerint:

    Hello johny!
    Kár hogy egy kicsit messzebb laksz de azért a tapasztalatokat várjuk a kamerával kapcsolatban.

  16. bandi szerint:

    Szia johny!
    Kár szívesen megnéztem volna, de azért várjuk a tapasztalatokat.

  17. johny szerint:

    szia Bandi, Romania….. 🙂

  18. bandi szerint:

    johny Te hová való vagy? Ha nem messze laknál tőlünk szívesen megnézném- persze csak ha megengednéd- a kamerádat.

  19. johny szerint:

    Szia BANDI! en totalcommanderrel vittem gepbe es semmi baj nem volt akadas semmi, a gepem nem nagy valami Asus alaplap, intel core 2 duo proci,pinnacle kartya, 8 Gb DDR2, videokartya 1 Gb ddr 5 Saphire vapor-x, kb 3 Tb HDD.

  20. bandi szerint:

    Szia johny én is szemezgetek egy ax2000-el. Egy lényegesen kisebb de nagyon jó minőségű testvérét próbáltam, az például ha a total commanderben húzod át a fájlokat egy hosszabb anyagnál akad a váltásoknál, viszont ha a saját progijával viszed be a gépbe, akkor nincs kép és hang akadás. Te hová való vagy jó lenne egyszer testközelből látni egy ilyen gépet. Milyen számítógép konfigod van mert az avchd-hoz kell az erő rendesen.

  21. johny szerint:

    Ugyes! sott nagyon ugyes! de hd mar nincsen nekem .mert az FX1000-et elpasszoltam, ugyhogy marad a FULL HD vagy: az SD es nem kell annyit atalakitani.

  22. sanyoca szerint:

    Na álljunk meg egy pillanatra. 🙂 Én mindig HD-ben és 16:9-ben veszem fel az anyagot, majd HD-ben vágom meg, és ezután lebutítom dvd minőségre, ill. kiírom mpeg2 FullHD fájlba. Vagy akinek kell, annak akár Blu-rayben is odatudom adni.
    Ezt amiatt érdemes így csinálni, mert a HD-ba felvett és megvágott anyag meg dvd-re butított formában szebb, mintha alapból SD minőségben vennéd fel. Volt olyan ifjú pár, aki a dvd nézésekor mondta, hogy nade Ők nem is kértek blu-ray-t, erre én mondtam nekik, hogy ez sima dvd, csak nagyon jó minőségű nyersanyagból lett csinálva. Tehát érdemes még az fx1000 kamerán is mindent HDV-be felvenni, megvágni, majd a filmkészítésnél dvdként kiírni.

    A bessevideo.hu oldalon lévő videóim mind hdv-be lett felvéve, és még így 601×338 méretben is jó minőségűek. (601×338 méretben van beágyazva az oldalra)

  23. johny szerint:

    OK! de nem mindenkinek van blueray lejaccoja.. arra is kel gondolni, de amugy lehet az AX2000-el sd formatumba venni es akkor csak vob-ba kell csinalni ,..dvd-re tenni es mar is mindenkinek mukodik sima asztali dvd-n.. 🙂

  24. sanyoca szerint:

    Nagyon szépen köszi johny! Amúgy szerintem a Pinnacle 14 mar támogatja az .mts fájl formátumot. Szerintem azzal próbáld ki, és akkor nem kell konvertálgatni, és a minősége is FullHD lesz.

  25. johny szerint:

    Most raktam ossze 2 db.Full hd kisfilmet es semmi nem tortenik atugrik a masodikba es minden megy siman nem marad ki semmi…a filmet mpg2-be konvertaltam Pinnacle 12 -vel es mondhatom eleg sokat veszitett a minosegebol!! ugyhogy erdemes SD formatumba venni ami mpg2-be csinajja egybol 720×576 es 32 Gb-os kartyara rafer egy lagzi,, a full hd pedig mts-be csinajja.. 🙂

  26. johny szerint:

    Az igaz hogy mikor ful hd-ben probalgattam filmezni, minden gombnyomassal mas mas filet csinalt, szoval ha egy lagzin 500-szor nyomom meg a rec gombot bizony 500 db. file-t csinal…

  27. sanyoca szerint:

    okok, nekem úgy is jó, ha a lakásban bent valami olyat filmezel, ami folyamatosan változik. Pl. egy tv adást, vagy egy akváriumot. A lényeg, hogy vajon 2óra folyamatos filmezésnél egy nagy fájlt csinál a kártyára, vagy több kicsit. Ha több kicsit, akkor egymás után illesztve a fájlokat, van e bennük az illesztésnél képkocka kimaradás.

    Ezt azért tartom fontosnak, mert pl. egy hosszabb templomi szertartásnál probléma lehet, ha pl. 2GB-onként képkockák maradnak ki.

    Természetesen csak a véleményedre vagyok kíváncsi, tehát sehova nem kell feltenni a 2órányi videót.

    Köszi szépen!

  28. johny szerint:

    Szia! Bocsi de ebben az idoben hidegben nem igen fogok kialni az utcara 2 orat filmezni a forgalmat, meggondolnak hogy nem vagyok komplett..

  29. sanyoca szerint:

    Szia johny! Gratulálok! Amit mindenképpen nézz meg, ha lesz egy kis időd:

    Egy folyamatos felvételt kellene csinálni vele, ami mondjuk 2 órás. Simán úgy is jó, hogy egy forgalmasabb utat veszel fel vele. Ha minden igaz, akkor 2GB-onként darabolja a felvételt, és ha beviszed a videószerkesztőbe, akkor nincs e képkocka ugrás az összeillesztésnél.

    Nagyon szépen köszönöm!

  30. johny szerint:

    Szia! vegre megjott a Sony AX2000 kameram, meg nem nagyon teszteltem de amit tudok mondani ,. hogy nagyon hamar atlehet tenni szamitogepre,. a full hd nagyon szep, az SD formatum se rossz mert mpeg2-be vesz kartyara, ja es vegre megszabadultam a sok kazettatol.

  31. […] HDR-FX1000E teszt […]

  32. sanyoca szerint:

    johny köszi szépen! Neked és mindenkinek BÚÉK!

  33. johny szerint:

    Bekes Boldog Uj Evet Kivanok neked es mindenkinek.. B.U.E.K. (Jozsef)

  34. sanyoca szerint:

    Hmm, és tényleg, eddig ez nekem fel se tűnt. Panánál valóban egy kicsit minden túlexponált, bár ez lehet a CCD miatt is, merthogy a Sony CMOS lapkás. A legjobb az lenne, ha az AX2000 meg tudnám kapni valahonnan pár hétre, és akkor lehetne tesztelgetni. 🙂

  35. johny szerint:

    Szia! a kisfilmet megneztem en is korabban a vimeo-n, de van ott valami amit nem hiszem hogy lattal… pontosabban 1 percnel ahol az auto a jardan van az a kek vagy akarmi szinu ..a Pana.szep filmet csinal de az auto tetejen nem laccanak azok a csikok merevitesek…..de viszont a Sony AX2000 mar szepen laccanak igaz picit masabbak a szinek azt eszrevettem en is, de szerintem a Pana. kiegeti a filmet eggyes pontokban..

  36. sanyoca szerint:

    Mivel meg nem próbáltam a Sony AX2000 kamerát, így sajna ebben nem tudok állást foglalni. Én egyelőre HD felvételeket láttam a neten róla, de én úgy látom, hogy olyan képet csinál mint az fx1000. Szerintem az AX2000-ben a FullHD az csak olyan HDV felkonvertálva. Van Panasonicban egy testvére, szerintem annak szebb képe van.
    Íme a videó róla:
    http://www

  37. johny szerint:

    Szia! Mi a velemenyed az Sony AX 2000 kamerarol? igaz hogy full hd-ben nagyon szep a felvetel? es a sima sd felvetel nagyon rossz a minosege? koszi..

  38. sanyoca szerint:

    Nagyon szépen köszönöm! Én is Kellemes Ünnepeket Kívánok Neked, és persze Mindenkinek aki olvassa a blogomat.

  39. johny szerint:

    Békességet, boldogságot, csengőszót és gyertyalángot-, ajándékot, szeretetet, s mindent, ami fontos Neked. Békés, Boldog Szép Karácsonyt!

  40. sanyoca szerint:

    fecoka-1, nagyon köszönöm az infókat. És az fx1000 kameráddal kb. hány órát forgattál? Csak amiatt kérdem, hogy kb. mikor érdemes szervizbe vinnem. úgy tudom, hogy kb. 800 óránként érdemes szervizelni.
    Mondjuk nálam az anyag bevitelt is az fx1000-el csinálom, ami nem túl szerencsés 🙁 Viszont van egy komplett zsír új fx1000 mechanikám. 🙂
    Ja és még valami. Mennyibe kerül a szervizelés?

  41. fecoka-1 szerint:

    Az FX 1000 még nem volt szervizben de a jövő évi szezon előtt mindenképpen elviszem egy szalagpálya tisztításra.
    Vásároltam egy Z1 típust használtan és ezt vittem el a REXFILM hez.
    http://www.rexfilm.hu/index.php?id=&cid=19

    Nádas Károly csinálta előzetes telefonos megbeszélés után kb 1 óra alatt megvan.

    Talán nem a legolcsóbb szervíz de nagyon korrekt és nagyon jó referenciákkal.

  42. sanyoca szerint:

    Így van, én se mernék beletenni tisztítókazettát. Csak feleslegesen koptatja a fejet.

    fecoka-1, Te melyik szervizbe szoktad vinni a kamerát? Mert én még egyszer sem vittem, de lehet, hogy most már aktuális lenne. Ha pontos címet tudnál mondani, azt nagyon megköszönném.

  43. fecoka-1 szerint:

    Sziasztok +

    Az FX 1000 nálam eddig 2 év alatt 3 alkalommal írta ki, hogy head cleaning és ilyenkor természetesen nem indul el a felvétel. Egy újabb indítási próba esetén már zökkenőmentesen ment a felvétel mindenféle beavatkozás nélkül.
    Tisztitókazettát nem célszerü használni, ez ugyanis nem más mint egy erősen dörzsölő anyaggal futtatott szalag ami érdesebbé teszi a felületet és koptatja a fejet illetve a szalagpályát.
    Érdemes a kamerát évente egy alkalommal szakszervizben tisztittatni ennek költsége kb 10-12000 forint.

  44. johny szerint:

    Koszi az infokat! a teszteket azert varom,..mert erdekel az a kartyas dolog….

  45. sanyoca szerint:

    Az fx1000-nél nekem egyszer írta ki, hogy tegyen be tisztítókazettát. Akkor én is megijedtem, mert akkor még nem volt benne 40 óránál több. De azóta kb. 12 esküvőm volt, tehát azóta már legalább 100 órányit ment a fej, és azóta nem írta ki.
    Amúgy én egyszer sem használtam tisztítókazettát. Ilyenkor egyszerűen kivettem a kazettát, majd ismét beletettem. Sok esetben ugyanis nem a fej koszolódik el, hanem a szalagot fűzi be rosszul, vagy picit félre, amit hibaként érzékel.

  46. johny szerint:

    hello! hany lagzi utan kell torolni a fejet? vagy az FX1000-nel nincsen ez a gond, vagy nalad is bejott??? (nallam siman megy minden igaz nincsen sok lagzim )……ahogy irtam korabban egy baratomnak VX2100-es van es eleg gyakran jon be hogy „cleaning head”

  47. sanyoca szerint:

    A VX2000 kamera egy régebbi típus, igazából nem nagyon ismerem. Viszont a AX2000 kameráról nagyon jókat mondanak. Bár én nagyon szeretem az FX1000 is. 🙂
    Egyre jobban piszkálja a fantáziámat az AX2000, úgy néz ki, hogy eladó sorba kerül az FX1 kamerám. 🙂

  48. johny szerint:

    jo estet! 1 jo kerdesem lenne… minden lagzi utan kell torolni a fejet az FX 1000-nel? vagy hogy takaritod? Mert egy haverom-nak van VX2000,.. es gyakran kiirja hogy „clean head”. koszi.. es mi a velemenyed az Sony AX 2000 kamerarol?? kartyas kamera es full hd ha jol tudom.. hello…..

  49. johny szerint:

    turelemmel varjuk a teszteket….. koszi…

  50. sanyoca szerint:

    HVR-MRC1K CF rekorder-t a napokban egy hossza teszt alá fogom vetni. És amint megvagyok vele, írok róla. Addig is egy kis türelmet kérnék tőletek.

  51. fecoka-1 szerint:

    Sziasztok !

    Sanyóca ha lehet légyszives azt próbáld ki az MRC-1K val, vajon kazetta nélkül is megy rá a felvétel ? és ami még lényeges, a kamera REC gombjával tudod indítani a felvételt vagy kizárólag külön a rögzitő felvétel gombjával indítható csak ?

    Előre is köszi az infót.

  52. johny szerint:

    Sziasztok! A pinnacle progivall az a baj hogy kikiakad konvertalas kozben, vagyis nekem ez tortenik DE nem mindig, Maskulonben nem rossz a Pinnacle 12 regen hasznaltam,…a PC gepem nem e legszuperebb 8 Gb ram ddr2 van benne , intel core 2 duo(na ezt a procit cserelnem ki egy core i7-re.., 1Gb DDR5-os videokartya..) Szoval a progi amit dicsernek es teszteltem na meg hasznalom is az az Adobe Premiere PRO CS3 vagy jobb CS4 ,CS5 ami ujjabbak es aztan az Adobe Encore az emlitett csaldbol CS3 ,4 ,5. En ezekkel vagyok megelegedve szepen konvertal es nem akad ki konvertalas kozben…
    En is kivancsi vagyok majd ha jobban leteszteled azt a HVR-MRC1K CF rekordert, vennek en is belole eggyett kartyasat persze nem HDD-st.
    udv…..

  53. gombi szerint:

    Üdv.
    Köszi. Még gondolkodom a pinnacle 14-en. Ha valaki másnak van róla véleménye szívesen meghallgatom.
    üdv.
    gombi

  54. sanyoca szerint:

    Szia,

    sajnos alapos teszt alá még nem esett a HVR-MRC1K CF rekorder. Az biztos, hogy működik fx1000 alatt. Egy hátránya van, hogy a kamera tetejére tudod csak feltenni, és elég nagy helyet foglal. Bár lehet, hogy egy kis barkácsolással fel lehetne tenni a kamera fenekére is, csak hát, nem akarom elrondítani a kamerának a hátsóját.

    Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection -et még nem próbáltam ki. Nekem a 12-es van, és szintre mindent meg lehet benne csinálni. Bár azt bevallom, hogy roppant gépigényes.

  55. gombi szerint:

    És még egy kérdés. Mindenkinek szól.
    Mi a vélemény a Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection progiról? Más fórumokon olvasgattam és elég sok hibát észlelnek az emberek.
    Köszi.
    Gombi

  56. gombi szerint:

    Sziasztok Urak!
    Már rég jelentkeztem, de azért olvasgattam az oldalon.
    Sanyoca tesztelted a HVR-MRC1K CF rekorder-t az FX-1000 kamerán? És ha igen mi a teszt eredmény?
    Lehet hogy én is beruháznék egyre, mert egyre több a HD felvétel és ez kazettávan nehéz megoldani.
    Köszi. gombi

  57. johny szerint:

    Koszi……. :))

  58. sanyoca szerint:

    Wow, na látod, előre paráztál, aztán mégis minden flottul ment. Csak így tovább, és még sok-sok ilyen munkát kívánok!

  59. johny szerint:

    Sziasztok! Tul vagyok mar a lagzin, es szerintem nagyon jol sikerult, volt lampam CN126 ledes ami nagyon sokat segitett foleg a templomban ami nagyon sotet volt , volt pici gond a csajokkal ..nagyon kivoltak sminkelve vagyis kenve es akkor a feny nagyon csillogosa tette az arcukat mikor hirtelen kozel jottek a lampafenyehez.A hangal boldogultam manualis modban , a templomban kellet a fulhalgato, de a teremben mar nem kellet, figyeltem es alitottam picit rajta mikor szukseg volt..mert ismertem minden zeneszamot es a sorrendet mivel hogy en valogattam ossze a szamokat.A fehereggyensujjal se volt gond mert az FX-en van A es B feheregyensuj gomb, ami nagyon kellet mert 2 teremben voltak es csak atalitottam a kapcsolot. Meg valami NEM sertodtem meg… sziasztok..

  60. sanyoca szerint:

    Sziasztok!
    johny remélem nem sértődtél meg? Bocsi, ha félvárról válaszolunk a kérdéseidre, de szerintem minél többet fogod használni a kamerádat, annál jobban ki fogod ismerni, hogy mikor hol kell figyelni a hangra. És akkor még nem is beszéltünk manuális fókuszról, manuális fehér egyensúlyról, erősítésről sőt még néha a manuális írisz is jól jön. Tehát egy operatőrnek egyszerre 100 dologra kell figyelni, és ezekről beszélhetünk órákig, de így is a terepen tanulja meg legjobban az ember.

    Múltkor voltam egy olyan esküvőn, ahol a főasztal felett pár darab 25W-os szpot világított, és szegény kamera 15dB erősítést tett rá folyamatosan, hogy láthatóak legyenek az arcok. Hát ne tudd meg, hogy a vágás során mennyit küszködtem a fényeléssel, hogy minden frankó legyen. Azóta már beszereztem a egy stúdió lámpát amivel az ilyen meglepetéseket kezelni lehetett volna.
    Szóval most már nemkevés cuccal megyek esküvőzni, de muszáj, hogy az ember mindenre felkészüljön. Jövőre azt hiszem valakit magam mellé veszek, mert ennyi mindenre nagyon nehéz figyelni.

  61. fecoka-1 szerint:

    …no látod itt a megoldás…..”oda tudsz figyelni mindenre”…. 🙂
    Akkor semmi gond nem lehet, bekapcsolni a mikrofont, ellenőrizni és utánállítani a felvételi szintet, betájolni a képet, lesni a történéseket, szinkronban lenni a vőféllyel, stb stb 🙂

  62. johny szerint:

    Sziasztok! persze hogy lagziba dolgozni megyunk! DE… 1 sor senkinek nem art meg ebbe a nagy melegben , szerintem jo munkat lehet vegezni utanna is!vagis nallam nem gond ,nem reszket a kezem es odatudok figyelni mindenre.. JA.. es nem szoktam leiini magam, reszegen nem dolgozok…bocsi,. de ez van..meg eddig megvoltak elegedve a munkammal.

  63. sanyoca szerint:

    fecoka-1 -nek igazat adok, ugyanis egy lagziba mégiscsak dolgozni megyünk. És valóban muszáj folyamatosan ellenőrizni a hangot, főleg akkor, amikor a zenekar hirtelen abbahagyja a vőfély meg elkezd hangosítás nélkül felkonferálni valami játékot vagy bármit. Merthogy akkor nekem is feljebb kell tekernem a hangerőt. Sőt én az első lagzikon még fülhallgatóval a fülemben dolgoztam végig a 10-14 órát. Merthogy inkább minden időben észrevegyek, nehogy meglepetések érjenek. 🙂 A fülhallgatót most már csak a polgári és templomi szertartásoknál használom, bár tudom, hogy a többin is kellene, de szerencsére eléggé kitapasztaltam, hogy mikor mire kell figyelni. A lényeg, hogy hangproblémáim nincsenek, inkább az, hogy a lagzi végére eléggé elfáradok, és a kezem majd leszakad. 🙂 Pedig nem vagyok egy csont gyönge a 120kg-ommal. 🙂

  64. fecoka-1 szerint:

    Bocsi, hogy beleszólok a mikrofon dologba.
    Az összes létező audio felvevő eszköz mely képes automata módban felvenni sajnos olyan szabályozással rendelkezik, hogy kis hangerőnél növeli, nagy hangerőnél csökkenti az erősítés mértékét ebből következően sohasem fogja visszaadni a valóságközeli dinamikát.
    Meglehetősen furcsa tud lenni amikor egy távoli helyről is olyan felvétel készül mintha a zenekar mellett ülnénk.
    A manuális szabályozás lehet az egyetlen gyógyír ami természetesen főleg a kezdeti időkben kíván nagyobb figyelmet.
    A szintszabályozó potméter állását nem lehet előre megmondani, hogy hányas állásban legyen hiszen ezt mindíg az adott hangerő határozza meg.
    Johny ha erre kérsz általános receptet akkor rossz úton jársz, hiszen a manuális beállítás éppen azért van, hogy az aktuális állapotokhoz szabjuk.
    Amennyiben attól félsz, hogy néhány söröcske után elgfeledkezel róla akkor azt tudom mondani, nem ildomos dolog úgy elvállalni egy videózást, hogy közben leiszod magad.

    A kamerán vanb egy STATUS CHECK gomb amivel egy gombnyomásra a kijelzőre hívható a kivezérlésjelző, lényegesen nagyobb méretben. Ezt célszerü akár felvétel közben is többször behívni és ellenőrizni a pontos beállítást.

    Akkor lesz jó a felvétel ha a 0 dB-t sohasem éri el vagyis ne ugráljon a pirosba mert ebben az esetben különösen hangfalak közelében könnyen előfordul, hogy reszelőssé vállik a hang a túlvezérlés miatt.

    A RODE SVM egy csodálatos hangu mikrofon bárhol is készüljenek a felvételek.
    Ha nagy hangerővel játszik a zenekar akkor be kell kapcsolni a -10dB es csökkentőt.

    Amúgy remélem nem haragszik meg senki ha bicit büszkélkedem egy munkámmal 🙂

    hd=1

  65. sanyoca szerint:

    De azért nem gond, ha pirosba megy, mert be van kapcsolva a limiter, ami pont addig engedi fel a hangerőt, amíg még éppen nem torzít be a hang.

  66. johny szerint:

    Koszi az infokat! De ha 5-6 on van akkor a vumeter pirosba mehet .,az nem gond? a limiter nem huzza nagyon le? Es ha 5-re teszem kint es bent is ,akkor is jo a hang?

  67. sanyoca szerint:

    A rode mikrofont csak külső helyszínen használom, mert a szélzajvédője nagyon jó. Illetve néha templomban, ahol az orgonaszó nagyon szépen felvehető vele.
    A lagziban nem használom a rode mikrofont, ilyenkor a saját beépített mikrofonja praktikusabb. És a LÉNYEG: a lagziban be kell kapcsolni a hangkorlátot vagy hanglimitet, és olyan 5-6 környékére kell beállítani a hangot, természetesen manuális módban kell ezeket használni. Ezzel azt érjük el, hogy folyamatosan megfelelő hangot vesz fel, és ha extrém módon valaki pl. beleüvölt a kamerába, akkor a hangerőt leveszi.
    Az autóban használt hanggal az a gond, hogy folyamatosan le-fel húzogatja a hangerőt, és ez szerintem roppant bosszantó tud lenni.
    Én még mindig pinnacle-t használok, és abban is szinte mindent meg lehet csinálni. Én soha nem teszem tele a vágott anyagot felesleges effektel, inkább filmszerűen próbálom megcsinálni. Figyelek a plán, szekond vágásokra és ez szerintem többet ér, mint bármilyen csicsa effekt.

  68. johny szerint:

    Hogy boldogulsz az Adobe Premierrel?, az Adobe Encore sem dobni valo..nagyon szep es erdekes menuket lehet csinalni na meg vob-ba kiirni, meg tanulgatom, nalunk ez a meno progik.. es igazuk van..

  69. johny szerint:

    Szia! En hobby szinten hasznalom az FX-et, lagzikra neha mikor bejon valami jol megfizeto, jovo szombaton lesz egy lagzim es erdekelne a hang beallitas…Meg mindig nem vagyok tisztaban a hangbealitassal az FX1000-nel. Hogy szoktad hasznalni? a sajat mikivel., manual vagy auto? ha manual akkor hanyasra teszed a tekerogombot hogy ne torzicson a hang? Lagziba mikor nagy a zenebona akkor hogy alitod be?? Ha auton van akkor nagy zene vagy hang, zaj eseten lehalkul egybol en azert nem szeretem az FX-et..maskulonben jo kis gep.. Koszi….Mit ajanlasz hogy hasznajjam? van kulso mikim is Panasonic ,de nem raknam fel ,kell ellem bele na meg a veszej hogy elfelejtem bekapcsolni.., kitudja 1-2 sorocske utan..:)) .. Szia…

  70. sanyoca szerint:

    Igen megy kazetta nélkül is, de alaposan még nem teszteltem.

  71. fecoka-1 szerint:

    Köszi a választ, igazából ismerős az MRC1K csak a Gaiások nem tudtak pontos választ adni, hogy miként működik együtt az FX 1000 el. Az a fontos, hogy megy kazetta nélkül is vagy sem, illetve miféle visszajelzés van a felvett anyag hosszáról és a maradék időről ?

    Valóban a REC gomb indítja és leállítja ? Teljes mértékben vezérli a kamera ?

  72. sanyoca szerint:

    CF kártya rögzítő: HVR-MRC1K CF rekorder
    Úgy sikerült megszereznem, hogy egy használt FX1 kamerát és a HVR-MRC1K CF rekordert és még egyéb tartozékokat vettem meg egyben 600ezerért. A rögzítő tud sima DV és HDV-ben rögzíteni, HDV formátumban m2t-ben. Teljesen jól működik az fx1 és az fx1000 kamerákkal is. Lehet vele csak a CF kártyára, vagy párhuzamosan a DV kazettával együtt is felvételt csinálni. A kamera REC gombja indítja a CF rögzítőt. A sima NP-F570 akkuval simán megy 3 órát, ezért jobb mint egy Citidisk vagy a Focus Firestone recorder. Esküvőkön egyenlőre nem használom, mert egy 16G és egy 32G kártyám van csak hozzá, a 32GB-os kártyára 144perc HDV fél rá, de úgy nézem, hogy a DV formátumba is ennyi megy rá. Szóval jó kis cucc, részletek itt: http://www.gaia.hu/sony_hdv.htm

  73. fecoka-1 szerint:

    Szia Sanyoca !

    Én meg közben egy Z1 et vettem ami ugye az FX1 profi változata.
    Az FX1000 azért jobban lát bár a Z1 meg 15 dB nél zajmentes HDV ben 🙂
    De ami igazán érdekel az a CF kártya rögzítő.
    Milyen típus, mennyiért sikerült, hogyan dolgozik együtt akár az FX 1000 akár az FX1 el ?
    Mik a rögzítési tapasztalatok ?

  74. sanyoca szerint:

    Szia johny!

    Igazából sok mindenről tudnék írni, de sajna minden időm be van osztva. 🙁 Idén nagyon beindult nálam az esküvőzés, azóta vettem egy fx1-et is, és egy cf kártya rögzítőt meg soksok egyéb dolgot is. Remélhetőleg október körül lesz időm és mindenképpen fogok írni pár hasznos dolgot.

  75. johny szerint:

    Hello! semmi ujdonsag? vagy…. mindenki nyaral?? Sziasztok..

  76. johny szerint:

    koszi a felvilagositast fecoka-1, hasznos tudnivalok…de azert jo a pana HS300-as is valamire, mostmar min1 ugyis megvan mar …es hasznalom boldogan , teccik e felvetel es ha kell teszek ra lampat mert van …es akep szepp nagyon alacsony fenyben is,.a masik pana a TM 700-as..na abba nagyon draga a kartya azert nem kellet! En megvagyok elegedve amim van HS 300..

  77. fecoka-1 szerint:

    Sziasztok !

    Johny ! Távol álljon tőlem, hogy leszóljam a HS 300-as panádat de sajnos messze nem egy kategória az FX1000 el. Volt alkalmam tartósan kipróbálni egy TM700-as panasonicot ami ugye ennek a kategóriának a csúcsát jelenti vagyis néhány dologban felülmúlja a 300 as sorozatot.
    Sajnos be kell látni, hogy hiába Full HD az optika mérete döntően rányomja bélyegét a felbontásra illetve részletgazdagságra a dinamikáról nem is beszélve.
    Kiválló kis műszerek ezek nappali fényben de sajnos nagyon leszerepelnek gyenge fényviszonyok között.
    Nyugodtan próbáld ki és hasonlítsd össze ilyen körülmények között az FX1000 el és látni fogod azonnal a háromszoros árkülönbséget.

    A másik dolog, nem szabad összekeverni FullHD és az FX1000 HDV felbontását.
    Az FX1000 1440*1080 felbontásban dolgozik mivel a szalagra rögzítés szabványa ennyit enged maximum. A Full HD mint tudjuk 1920*1080.
    A kis Panasonic valóban tudja ezt csak éppen pl egy templomi felvételnél a hátsó sorokban ülők helyén már csak egy pöttyöt látni az FX1000 nél meg minden jól kivehető.

    Bár nem tőlem de valaki kérdezte FX1000/Z5 közti különbséget.
    Nos műszakilag tulajdonképpen ugyanazon kamerákról beszélünk viszont a Z5 a Profi felhasználásra szánt tesó részletesebb jobban konfigurálható menüvel, külön állítható hangcsatornákkal, DVCAM formátummal stb stb.
    Tapasztalatból tudom, hogy pl az FX1 nagytesója a Z1 pl rosszabbul lát mint az FX1000 viszont +15dB erősítésnél nem látható a zaj HDV módban.Ebből következik, hogy talán az elektronika sem teljesen egyforma vagy legalábbis annak kalibrálása.
    Szervizes emberekkel beszélgetve az Ő állításukra hivatkozva azt mondhatom, hogy a mechanika és fej anyaga gyakorlatilag megegyezik pl az FX1000/Z5 illetve FX1/Z1 esetében.
    A fullHD anyag adathordozón történő tárolása újabb kérdéskör.
    FullHD felbontást a DVD szabvány nem támogat tehát ilyen anyagot vagy BLU RAY lemezen vagy USB memórián vagy Winchesteren tudunk tárolni. Egyes médialejátszók és Blu Ray lejátszók támogatják a tömörített MKV formátumot is ami tulajdonképpen a „Blu Ray Divx változata”
    A tömörített formátumokról még annyit, hogy hagyományos SD anyag esetén a PC re mentve 1 órányi anyag kb 13Gb HDV anyag esetén ez kb 48-50 Gb.
    Ezen adatmennyiségből készül aztán a Blu Ray vagy DVD formátum.
    Sajnos az AVCHD formátum amely elsősorban a kártyás rögzítésnél fordul elő bizony nagyon erős gépet igényel.

  78. sanyoca szerint:

    Én úgy szoktam, hogy kiírom hagyományos dvd-be, és ha kérik, akkor Full HD mpeg2 fájlba is kiírom, amit egy mobil vinyóra átmásolok, és az ifjú párnak a gépére felteszem. Tehát a Full HD-t soha nem írom ki dvd-re.

  79. johny szerint:

    meg valami! ha valaki hagyomanyos vob-ot ker vagyis nincsen usb Lcd-tv-je, akkor hogy oldod meg?

  80. johny szerint:

    1 ora 15 Gb?? huuuuhhaa…rengeteg! igaz HD. A kis panasonic kameram a HS300 fullHD 120Gb-ra kb. 15, 21, 31 es 50 ora anyag megy ra ful HD-ben 1920×1080…csak az a baj meg nem nagyon jott be a „blue ray” divat, plane falun ahol keves a penz..es nem fizetik meg, mert ott csak a 4:3 TV mukodik….
    Es mien dvd-re irod ki a 15 gb..filmet?? 2 db 8 Gb-os DVD-re? koszi..

  81. sanyoca szerint:

    Szia johny!

    Az asztali dvd lejátszón nem működik az MPEG2 Full HD, ugyanis nem ismeri az ekkora méretű videót, ráadásul az asztali dvd lejátszók a hagyományos VideoTS mappa alatti .vob kiterjesztést ismerik csak. Az ilyen Ful HD mpeg2 fájl formátumot az újabb Samsung TV-be épített usb csatlakozón csatlakoztatott mobil vinyón tudja lejátszani a tv média playerje. Egy órai anyag kb. 15GB

  82. johny szerint:

    Szia! sanyoca.. amint irtad „Kedvencem az mpeg2 Full HD, az nagyon szép Full HD-s LCD tv-n”. a kerdesem az lenne hogy az asztali dvd lejaccon mukodik ez a formatum>?? mpeg2 Full HD??, es mennyi megy ra egy hagyomanyos dvd-re 4.7 Gb(percre vagyok kivancsi). KOSZIKE…

  83. sanyoca szerint:

    Szia Nagy Robert! Szerintem nyugodtan tegeződhetünk. 🙂 Ajánlanék neked egy linket, ahol össze van hasonlítva az fx1000 és a z5. A lenti linken megnézheted.

    http://camcorder-test.slashcam.com/compare-e8404939143872b84ac569e2a55435e8.html

    Jól láthatóan mindösszesen annyi a különbség, hogy az fx1000 kamerán sztereó mini-jack bemenet van, míg a z5 kamerán XLR csatlakozók. Ha a régi panasonic kamerád XLR hangrendszerű volt akkor érdemes z5-öt venni. Ám ha a bemeneteket nem nagyon használod (tehát a beépített mikrofonon kívül nem tettél fel rá más mikrofont) akkor szerintem érdemesebb megvenni a jóval olcsóbb fx1000 kamerát.

    Amúgy a képalkotó rész (CMOS méret) és optikai rész is teljesen egyforma. A ára viszont a kettőnek eléggé eltérő:

    z5: http://www.digitalko.hu/index.php?kat=7&id=478
    fx1000: http://www.digitalko.hu/index.php?ksz=fx1000

    Én az fx1000 mellett tenném le a voksomat.

    Remélem tudtam segíteni.

  84. Nagy Robert szerint:

    Tisztelt sanyoca ur,,ha szolithatom igy,nagyon szepen kerem adjon nekem tanacsot,egy kamera vasarlas dolgaban,az fx 1000E neztem ki,,de nagyon megtetszett a z5 is sonyba,tulajdonkeppen eddig egy panasonik kameram volt es hat nem tudom nagyon az adataokat osszehasonlittani,,csak annyit h nagyobbak latom,,a kerdesem az lenne h megeri a kulombseget a ket kamera kozotti arres vagy,,,szoval szeretnem ha egy messenger cimen vagy barmin elerhetoseget biztosittana par szoval tanacsot kernek,,koszonom megerteset es szep napot kivanok,maradok tiszteloje.

  85. sanyoca szerint:

    Hoppá, nagyon jó ez a kis panasonic!

  86. johny szerint:

    meg valami.. megjott vegre a varva..vart a Pana.kameram a FulHD, es nagyon szep filmet csinal gyonyoru…(youtubon megnezheto..tettek fel)Igaz pici a kamera de 20-35 ora anyagot lehet ra venni HDD-re vagy Kartyara full HD-be. es 10 Mpix kepeket csinal.

    http://avland.hu/hun/sa_viera_bravia/i_hdd_kamera_200/i_panasonic_hdc_hs300_1589/t_HDD%20kamera%20-%20Panasonic%20HDC-HS300/index.html

  87. johny szerint:

    JA!! meg itt van az Adobe Premiere CS5, es az Encore CS5 ..az sem rosz kis progi…….de szerintem jobb a Pinnacle konnyebb hasznalni. En regota hasznalom mar a 7-es 9-es Pinnacle verziotol kezdve… Most persze a 12 es 14-t hasznalom es megvagyok elegedve vele.

  88. johny szerint:

    Koszi ..Sanyoca! en is a Pinnacle-nal maradok az jol megy, megvan a 12-es es az 14-es is, remekul megy es nem nehez progi, csak az a baj vele eleg lassan konvertal MTS-bol VOB-ba de azert koszi a valaszt……….Szia.

  89. sanyoca szerint:

    Helló johny! Én nem használok MTS konvertert, amit a kamerával felveszek, azt behúzom pinnaclebe, aztán ha nem akarom vagdosni, akkor egyből ki tudom írni bármilyen file formátumba. Kedvencem az mpeg2 Full HD, az nagyon szép Full HD-s LCD tv-n.

  90. johny szerint:

    Helo!! Valami MTS convertert ami jol mukodik nem tud valaki?? En probaltam a Cyberlink Power Producer8 progit ,..ez jo kis progi de kell valami MTS konvertalo ami gyors es VOB-ba konvertal!es persze tomorit is. Az MTS az AVCHD formatum, nagyon szuper minosege van a videoanyagnag. nagy felbontasu.Ha tudna valaki segiteni annak nagyon orulnek., elore is koszonom…

  91. sanyoca szerint:

    Szia gombi!

    A válltámaszt nem ismerem, de nem néz ki rosszul.
    A Manfrotto 357 -et viszont ismerem, és nagyon jó. Most az edigitálnál jó áron (11900Ft) beszerezhető:

    http://www.edigital.hu/Gyorscserelok/Manfrotto_357_Univerzalis_csuszolap-p16593.html

  92. gombi szerint:

    Hali.
    Mi a véleményetek a Manfrotto 357 Univerzális csúszólapról?
    Üdv.
    Tamás

  93. gombi szerint:

    Üdv. mindenkinek.
    Hát most tényleg nem tudok dönteni, Mert eddig a manfrottó 577 csúszótalp mellett voksoltam , de a fecoka Giottó MH657 csúszótalpa sem rossz. Még az ára is hasonló.
    Mit tegyek?
    Egyépként nekem ilyen válltámaszom van:
    http://www.amazon.com/Opteka-Hands-Free-Camcorder-Shoulder-Support/dp/B0026JGDMC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=photo&qid=1272013823&sr=1-1
    Üdv.
    Tamás

  94. sanyoca szerint:

    szuper, köszi

  95. sanyoca szerint:

    Wow, tényleg ügyes megoldás. És hol lehet ilyen Giottos MH 657 cseretalpat venni jó áron?

Szólj Hozzá

Ide írj valami szépet és okosat: ;)