01 nov 2009 Dell Inspiron mini 10v netbook teszt
 |  Kategória: hardver, hobbi, teszt  | Címke: ,

Egyre jobban kezdenek divatba jönni a minél kisebb, ám majdnem mindent tudó apró notebook -ok vagy ha úgy tetszik akkor netbook-ok, amik vonzóak lehetnek azok számára, akik egy viszonylag kicsi kijelzőn is el tudnak igazodni. Pár napja én is beszereztem egy ilyet. A beszerzésem célja az volt, hogy valami kicsi legyen, és ne legyen túl lassú és hogy tudjam hozni-vinni magammal. A választásom így a Dell Inspiron mini 10v -re esett. Nézzük meg mire is jó egy ilyen. 🙂




Néhány technikai adat:
Gép mérete: 261×182,5mm
Kijelző méret: 10,1 col kb. 25,6cm 16:9 képarány
Kijelző felbontása: 1024×576 pixel, windows képernyő tulajdonságnál 1024×600 -at ír ki 🙂
CPU típus: Intel Atom N270 ami olyan 1,6GHz körüli
Memória: 1GB DDR2 533MHz-es de állítólag 1x2GB -ig bővíthető, ilyenkor kidobod belőle a benne levő 1GB-os memóriát. 🙂
HDD: 160GB -os 5400RPM
Akkumulátor: 6 cellás Li-ion 4400mAh, szerintem túl van méretezve
Van benne még: lan, wlan igen tehát wifi-s 🙂 , bluetooth, kamera (640×480 30fps), mikrofon, 3in1 kártyaolvasó (SD/MMC/MS), 3 USB
Operációs rendszer: Windows XP Home Edition

Az ára elég változó, attól függ, hol veszed. Az edigitálban most 89900Ft 2 év garival, de már 78000Ft is meg lehet venni, ám valahol csak 1 év garival adják ami elég furcsa, még a 2 év gari is, mert a dell azért 3 évet mindig be szokott vállalni. Na mindegy ebbe ne menjünk bele. 🙂

Előnyei:
tényleg kicsi, szép, meglepően gyors, a billentyűzet is teljes értékű (92%-os), kamera jó, és az akku hihetetlen sokáig bírja. Nekem 4 órát ment és 90%-ig ment csak le az akku teljesítménye. Az nagyon jó, hogy van benne wifi, bluetooth és kártyaolvasó. Az oldalán levő VGA kimenet is nagyon hasznos.

Hátrányai, mert azért ilyen is van:
Minek ekkora akku rá? Emiatt a gép hátuljából (alul) kilóg 1,5cm-ert. Nagyon jó lett volna bele egy optikai meghajtó, de hát ez már nem fért bele. Az egér azaz touch padba van építve a két gomb ami igazából eléggé furcsa, mert az ember ujja megszokásból félre nyúlkál, de végül is minden megszokható. 🙂

Első beindítás után igencsak meglepődtem, ugyanis az iconok bazinagyok voltak, és minden szét volt csúszva. Rá is ment 1 órám, miután a Megjelenítés tulajdonságai menüpont alatti Megjelenés fülecskénél átállítgattam az ablakok betűméreteit 10ről 8ra. Hozzáteszem, hogy ez után is még voltak olyan alkalmazások, amik lelógtak. Aztán a képernyő beállításnál a speciális gombra kattintva és azon belül is az Általános fül alatt, van egy olyan, hogy DPI méret beállítás. Na ezt 120 DPI-ről le kell venni 96 DPI-re. Nem is értem, hogy ezt gyárilag miért így állítják be. Na de mindegy, amint 96 DPI-re állítottam, egyből minden jó lett. Persze az iconok közül is a kicsi iconokat kell beállítani és akkor így minden szép és arányos. 🙂

Ennyi szívás után összességében tehát mondjuk 10-ből 8-at adnék rá. Igen, az ilyen netbook-ok tényleg arra valók, hogy az ember magával vigye suliba, vagy utazásokon vele legyen, de mondjuk több órán keresztül nem kényelmes dolgozni rajtuk.
Végezetül, pedig tettem fel pár képet, amiken minden jól látható.

UPDATE (2010-01-27):

Részletesebb leírást erről a Tesztpad.HU oldalon találtok.

Kedves Érdeklődő!

Az Esküvői videózás, operatőri munkák hivatalos oldala: BesseVideo.HU

Esküvői szolgáltatók gyűjteménye

 



Kövesd nyomon a válaszokat: RSS 2.0 feed-el. Esetleg szólj hozzá, vagy újra olvasd el.
112 hozzászólás
  1. sanyoca szerint:

    Misi, köszi szépen az infót!

  2. Misi szerint:

    dell.support honlapon minden driver fennt van itt érdemes probálkozni. HA nem boldogultok akkor nyugottan lehet hívni a dell ügyfélszolgálatát itt nagyon segítőkészek és mindenben tudnak segíteni. Nekem is ők segítettek nem volt wifim és nem jelezte az akku töltöttség szintet sem, de már az is működik.

    sok sikert

  3. sanyoca szerint:

    A Start icon (bal lent) majd „Minden program” utána a listában levő „My Bluetooth Places” ha megvan, ill. ha a jobb alsó sarokban a Bluetooth pici icon látszódik, akkor működnie kell.

  4. Niki szerint:

    Igen, próbáltam és kiis volt pipálva de még mindig semmi.

  5. sanyoca szerint:

    Próbáltad simán az f2 gombot megnyomni? Ekkor feljön egy ablak, és ott a pipát be kell tenni a „Bluetooth engedélyezése” majd OK gomb.

  6. Niki szerint:

    Már olvastam azokat a kommenteket, de még mindig semmi.
    Start icon / Minden program / Kellékek / Rendszereszközök / Rendszerinformáció ekkor előjön egy ablak, ahol a bal oldali füleknél az Összetevők / Hálózat / Csatoló fül-és itt sem találom, pedig ugy vettük hogy van benne.
    Nemtudom hogyha ott sincs akkor hol kéne lennie?

  7. sanyoca szerint:

    Szia Niki!
    Pár kommentel lejjebb már leírtam, hogy miket kell megnézni. Mivel elég hosszú, így kérlek, hogy görgess lejjebb és azokon menj végig. Köszi.

  8. Niki szerint:

    Szia Sanyoca!
    Remélem tudsz nekem segiteni!
    Elvileg a gépemben van bluetooth mégsem találom sehol.
    Nem tudod véletlenül hogy hol tudom bekapcsolni?

  9. sanyoca szerint:

    Szia Misi!
    Ha az asztalt tölti újra, akkor az nem probléma, egyszerűen a windows működéséből adódik. Ám ha a képernyő teljesen elsötétedik, majd visszajön, akkor a vga kártya driverével lehet valami. De szerintem az előbbiről van szó, szerintem nem kell különösebben foglalkozni ezzel.

  10. Misi szerint:

    Szia.
    Olyan kérdésem lenne, hogy amikor bekapcsom a minit, akkor minden betölt (ikonok, és vírusírtó) és ekkor a kijelző újratölt ez egy pár másodperc múlva. Csak egy villanás az egész.

    Ennek mi lehet az oka. Am
    úgy a gép nagyon jól működik. Csak ez a problémám, ja ez kb. egy pár hete van, előtte nem vettem észre.
    A segítséget előre is köszönöm.

  11. sanyoca szerint:

    Windows XP -vel adják, szerintem Windows 7-el is szépen futna bár ezt én nem próbáltam még ki.

  12. Foury szerint:

    Sziasztok!

    Milyen Operációs rendszerrel fut a gép, ami még gyorsnak is mondható! Windows XP, 7?

  13. sanyoca szerint:

    Szerintem kell, hogy legyen benne Bluetooth. Én anno az edigitálba vettem, és abba volt. Bár így látatlanba nehéz megállapítani, hogy van e benne vagy nincs benne.

  14. Joey szerint:

    Meg ha lenne benne akkor nem kéne látnom az adapter típusánál?

  15. Joey szerint:

    Na jó most már teljesen nemtom hogy mi van amit írtál megkerestem és mit ad Isten megvan de attól még nem akar előjönni az az átkozott kékfog. Aki ezt érti…Remélem Sanyi van ötleted.

  16. Joey szerint:

    Végre megtaláltam a megoldást,sajnos mivel az enyémet még akkor kaptam amikor bejött kis hazánkba,akkor még nem volt hozzá választható a bluetooth,így az kimaradt belőle.De nembaj így is egy egész jó kis gép.
    Sanyi neked külön köszi a gyors választ.

  17. sanyoca szerint:

    Meg kellene nézni a következőt:
    Start icon / Minden program / Kellékek / Rendszereszközök / Rendszerinformáció ekkor előjön egy ablak, ahol a bal oldali füleknél az Összetevők / Hálózat / Csatoló fülre kellene rámenni, ekkor pár sec után kiírja az információkat. Itt le kellene görgőzni alulra, és lentről a második csoportba egy ilyet kellene látnod:

    Név [00000013] Bluetooth LAN-hozzáférési kiszolgáló illesztőprogramja
    Adapter típusa Nem érhető el
    Termék típusa Bluetooth LAN-hozzáférési kiszolgáló illesztőprogramja
    Telepítve Igen
    PNP-eszköz azonosítója Nem érhető el
    Utolsó újraindítás ideje 2010.03.21. 12:34
    Index 13
    Szolgáltatás neve BTWDNDIS
    IP-cím Nem érhető el
    IP-alhálózat Nem érhető el
    Alapértelmezett IP-átjáró Nem érhető el
    DHCP engedélyezve Igen
    DHCP-kiszolgáló Nem érhető el
    DHCP-bérlet lejárata Nem érhető el
    DHCP-bérlet igényelve Nem érhető el
    MAC-cím Nem érhető el

    Ha ez megvan, akkor biztos, hogy a gépben is van bluetooth.

  18. Joey szerint:

    Hopp azt hogy opcionális már leírtam egyszer bocs

  19. Joey szerint:

    Kedves Sanyoca
    Megpróbáltam amit mondtál de nekem csak a wifi négyzet jelenik meg,még eszköz kezelőnél se látom a bluetooth eszközt,pedig a driver is fent van,biosba bezzeg bent van h enable vagy disable. Aztán böngésztem tovább és olyat találtam hogy elvileg a 10v-nél a kékfog opcionális szal felárért hozzák. Nem tudom honnan lehetnék teljesen bizonyos hogy most akkor van vagy nincs.

  20. sanyoca szerint:

    Szia Joey!

    Nem kell a funkció (Fn) gombot benyomni, csak az F2 gombot egyszer, ekkor előjön egy ablak, ahol a két kis négyzetbe bele kell tenni a pipákat. Ezzel engedélyezzük a bluetooth-t és wifi-t.

    Ha jól csináltad, akkor bal lent a bluetooth icon közepe pirosból fehérre vált át. Ha ezzel megvagy akkor Start icon (bal lent) majd Minden program utána a listában levő My bluetooth Places -re mész. Ekkor előjon egy ablak, aminek a bal oldalán rámész a View devices in range kiírásra. Ekkor keresi a környéken levő bluetooth eszközöket, ha talál egyet, akkor rá tudsz menni, és kapcsolódni tudsz. Általában minden eszközt a 0000 kóddal tudsz egymáshoz kapcsolni.

    Ja és amúgy a 10v-ben alapból benne van a bluetooth.

  21. Joey szerint:

    Jól eldugva a Dellnél megleltem hogy a 10v típushoz +20dollár a bluetooth,de ettől függetlenül még mindig nem tom hogy van e benne,ha van ötletetek hogy hogyan tudnék biztosra menni,megköszönném

  22. Joey szerint:

    Még csak annyit hogy XP SP3 van rajta.

  23. Joey szerint:

    Sziasztok
    Nekem az lenne a problémám hogy van egy Dell Inspiron Mini 10v netbook-om,de a bluetooth-t sehogy se tudom beüzemelni.Biosba engedélyezve van,de az fn+f2-re se csinál semmit és ott ahol a wifiwel együtt lehetne be ill. kikapcsolni ott is csak a wifit látom.Lehet hogy mégsincs benne bluetooth?Volt ahol azt olvastam hogy opcionális…

  24. sanyoca szerint:

    tehát hiába nyomod meg az F2 gombot, nem jön fel az a wlan engedélyező ablak. 🙁 Félő, hogy valami kimaradt a telepítéskor. Minden driver fel lett téve?

  25. Misi szerint:

    na nekem ez a gomb nem csinál semmit. További ötlet. Az asztalon lévő wlan ikonra kattintva azt írja ki, rádió letíltva!

  26. sanyoca szerint:

    Szia Misi!
    Próbáltad az F2 gombot megnyomni? Ott lehet a wifi-t és a bluetooth-t is ki-be kapcsolni. A lényeg, hogy a kis négyzetbe tedd bele a pipát a wifi-nél, és akkor úgy lehet azt bekapcsolni.

  27. Misi szerint:

    Szia sanyoca! NAgyon nagy problémám van mégpedig az, hogy a mini 10-nek nem kapcsol be a wifi-je. És ezt nem tudom mi lehet ennek az oka. Ennek az az előzménye, hogy amikor megvettem a minit kb. 2 hete állandó jelleggel lefagyott. Akkor egy másik operációs progi lett rárakva amivel nem volt wifi, mert az ismerősőm kinyirta, ami előtte működött. Na utána berágtam és viszaraktam rá mindent a gyári cuccok közül. És azóta minden megy de a wifi nem. Az ikonját látom az asztalon, de amikor rákattintok, hogy bekapcsolom akkor azt írja ki, hogy ” a Dell vezeték nélküli WLAN kártya továbbra sem engedélyezett.Az engedélyezéshez állítsa át a vezeték nélküli KI/BE kapcsolót!

    Na ezt nem tudom, hogy hol van??????? Ez volna kérdésem, vagy vigyem a szervízbe???

  28. sanyoca szerint:

    Hmm, én sem tapasztaltam melegedést.

  29. István szerint:

    Sziasztok.

    Köszönöm a Tippeket és válaszokat.

    Ma megejtem eze dolgokat.

    Más fórumokon olvastam hogy nagyon melegszik a gép.
    Én Tapasztalatom szerint nem. Van mikor 48 h folyamatos használat és bekapcsolt állapot után se érzem fórrónak vagy túl melegnek.

    Gondoltam megosztom veletek ezt az infót.

    Ha lesz valamilyen észrevételem még akkor ha nem gond megosztom itt veletek.

    István

  30. baluu szerint:

    István!

    Az F-secure helyett tegyél fel valami mást, mert csak az lassítja le a gépedet!
    Nekünk a családban van egy rendes gép meg egy notebook. Amíg nem volt rajta az F-secure, király volt…
    üdv

  31. sanyoca szerint:

    Szia István!
    Fogalmam nincs mitől lehet. Próbáld meg valahol úgy, hogy a mobilnet ki van húzva. Teszteld legalább két órát, ha a mobilnet nélkül nincs lassulás, akkor megvan a hiba. Esetleg próbáld újrainstallálni a mobilnet eszközt.

  32. István szerint:

    Sziasztok.

    Én tavaly devember közepén vettem Dell mini HD.
    Nagyon jó és aranyos jól kezelhető.

    Egy gondom van vele mostanában.

    Voda mobilneten szaladgálok a hálón de valamikor hihetetlenül lelassul a gép.(net pörög mert nézem)
    Gyakorlatilag lehet mondani lefagy. De nem teljesen csak 20-30 mp re.
    Folymatosan karbatartom CCleaner(lehet hogx kiröhögitek :-)) Lemeztöredezetség mentesitést is hetente megcsinálom rajta és a Voda álltal adot F-secure virus kereső is megy folyamaosan.

    Nem tudom mi lehet az oka hogy belassul ennyire?

    Ha ebben valami tippet vagy infót tudnátok adni megköszönném.

    Isván

  33. sanyoca szerint:

    Szia Dzsörzi!

    Köszönjük szépen az infókat.

  34. Dzsörzi szerint:

    Jah, ha valakit érdekelne, hogy milyen játékokat bír el egy ilyen (vagy ehhez hasonló) netbook akkor íme néhány példa:
    Max Payne (1)
    NFS (régebbi részek pl. Porsche Unleashed)
    GTA 3
    GTA Vice City (ez pl. 30-40%-ot használ a gépből)
    Hitman
    Splinter Cell (1)
    Star Wars Jedi Knights II
    Star Wars Jedi Acedemy
    Diablo II
    Sims / Sims2
    Red Alert + még néhány stratégia game…
    Szimulátor játékok mint pl. 18 Wheels of Steel (kamionos)

    A régebbi játékok közül lehet keresgélni bátran, de szerintem nem erre tervezték ezeket a gépeket.

  35. Dzsörzi szerint:

    A 3 cellás nem lóg ki. 🙂 Csak a 6 cellás …
    (Ez minden márkánál így van.)

  36. sanyoca szerint:

    Szia Szilvi!
    Ez egy jó kérdés 🙂 sajna nem tudom, csak sejtem, hogy a 3 cellás talán nem log ki. De erre kérdezz rá a vásárlás előtt.

  37. Szilvi szerint:

    Szia!

    Én is most készülök ilyen gépet venni, de felmerült bennem egy kérdés.
    A 3 cellásnak nem lóg ki az akksija ugye? (feltételezem ez csak a 6 cellásánál van így, ugyanis a képeken amik a neten vannak, sehol sem lóg ki az akksi, vagy mindegyiknél ez van?)

    Választ előre is köszi,

    Szilvi

  38. sanyoca szerint:

    Pedig nem volt eldugva. 🙂

  39. Szilvi szerint:

    Örök hála!! Az életben nem találtam volna meg… 🙂

  40. sanyoca szerint:

    Szia Szilvi! A megoldás roppant egyszerű a billentyűzet legfelső sorában megnyomod az F4 gombot azzal lehet lejebb állítani a fényerőt, az F5 gombbal meg feljebb lehet állítani a fényerőt. Tehát semmi hókusz-pókusz nincs benne, nem kell Fn gomb (funkciógomb) hozzá. 🙂

  41. Szilvi szerint:

    Szia,
    Én is ilyen gépet vettem, nagyon szuper! Nem találom viszont, hogy a monitor fényerejét hol lehet állítani? A grafikus kártya tulajdonságainál lenne valami ilyesmi, de nem enged belemenni, ki van szürkítve. Hmmm?

  42. Gabi szerint:

    Köszi a segítséget! Így végül sikerült a telepítés! 🙂 G.

  43. sanyoca szerint:

    Szia Gabi!

    Bevallom nekem van hozzá egy külső dvd meghajtó. De ha ilyened nincs, akkor ha bármilyen telepítő cd-t szeretnel feltenni, abból előbb iso file-t kell csinálnod pl. nero-val, aztán ezt átteszed a gépre, majd ezt felcsatolod egy daemon tools nevezetű programmal.
    Biztos van erre más megoldás is, de én csak ezt ismerem.

  44. Gabi szerint:

    Szia Sanyoca!
    Igazából a véleményedre volnék kíváncsi, a következő ugyanis a problémám: Nemrég én is beszereztem egy Dell Minit (HD,10.1″), de az office-t nem tudom feltelepíteni rá. CD meghajtó híján az office telepítő lemezt bemásoltam a winchesterébe, és onnan próbáltam, de az Office 2000-nél azt írta ki a gép, hogy „25003: a telepítési forrás sérült”, az Office 2003-nál pedig „az office telepítője leállt, mert a telepítési forrás megsérült.”. Szerinted ez mit jelent, és hogyan lehetne feltelepíteni az office-t? Előre is köszi a választ, Gabi

  45. […] teszt – 232 kommentDell Inspiron mini 10v netbook teszt – 55 kommentApa lettem! – 22 kommentPinnacle Studio 12 Ultimate project bug – 17 […]

  46. sanyoca szerint:

    Szia rit, nálam nincs probléma a videókkal, szépen megy rajta a youtubeos videó.

  47. rit szerint:

    szia és búék =D azt szeretném kérdezni hogy a youtube-os videók nem akadoznak? egy acer és e között vacilálok…=S persze nem ezen múlik, hogy melyiket választom csak szeretném tudni=)

  48. hugo szerint:

    Sanyoca és Miki, köszönöm a segítséget. 🙂

  49. Miki szerint:

    Köszi!

    Ezek szerint az lehetett a baj hogy ha utaztam mindig teljesen lemerítettem… Egyébként nekem is inspiron 6400-as van 🙂

    Jah és hugo figyelmébe ajánlom az alábbi linket. Egyik ismerősöm ez alapján tette fel a win7-et, én végül kértek kölcsön egy külső meghajtót!

    http://www.blogsdna.com/2016/how-to-install-windows-7-from-usb-drive-without-windows-7-iso-dvd.htm

  50. sanyoca szerint:

    Sziasztok.

    hugo, szerintem meg lehet oldani ezt a pendrive-os dolgot, bar nekem külső meghajtó van hozzá.

    Miki, nekem van egy 3 éves 6400-as inspiron-om, és olyan 50-60 percet bír az akku folyamatos használatnál. Én amikor csak lehet, mindig rádugom a tápegységet, mivel ezek Li-ion akksik, így nem árt nekik, ha állandóan a táp rajtuk van. Szerencsére így is csak akkor tölti ha szükséges. Ja és a Li-ion akksikat nem szabad teljesen kisütni, tehát ha már azt látod, hogy az akkud 5%-os akkor inkább kapcsold ki a gépet, mert a cellák nagyon hamar elhasználódnak, ha nullára mindig ki vannak sütve. Ja és még valami. Sok esetben érdemes a 100%-os töltés kiírásnál is még rajta hagyni a tápot (vagy le se venni ha épp egy konnektor mellett dolgozol) ugyanis ilyenkor még csepptöltés folyik amivel még több üzemelési időt lehet vele kinyerni.

  51. Miki szerint:

    Szia!

    Írtad hogy nagyon jó az aksia, megkérdezhetem hogy hogy vigyázol rá? Azaz hogyan töltöd hogy ne menjen tönkre, ugyanis a dell inspironomnak sajnos gyorsan tönkre ment! (egy év alatt) és ma már alig bír ki fél órát.

    Most vettem egy ilyet, és nem szeretnék ugyanúgy járni…

    Előre is köszi a válaszod!

    üdv
    Miki

  52. hugo szerint:

    Szia! Azzal a nagy kérdéssel szeretnék hozzád fordulni, hogy ennél a gépnél, szükség van-e külső cd/dvd meghajtóra, hogy ha újra akarom installálni az op. rendszert, vagy meg lehet tenni pendrive-ról vagy milyen más módszer van rá? Bocsi az előbb rosszul írtam le.

  53. hugo szerint:

    Szia! Az lenne a nagy kérdéssel szeretnék hozzád fordulni, hogy ennél a gépnél, szükség van-e külső cd/dvd meghajtóra, hogy ha újra akarom installálni az op. rendszert, vagy meg lehet tenni pendrive-ról vagy milyen más módszer van rá?

  54. sanyoca szerint:

    Hmm, valóban, az edigitál oldalán a leírásban tényleg van ilyen sor, de az már nem a 10v -hez tartozik, hanem a dell inspiron mini HD -hez. Csak hát ezt elfelejtették kihangsúlyozni.

  55. tomileeee szerint:

    a leírásban …Az új TV – kedvenc tévéműsorait már netbookján is megnézheti a beépített digitális TV-vevőnek köszönhetően.

  56. sanyoca szerint:

    tomileeee, hát én most átnéztem az edigital dell inspiron mini 10v oldalát, de nem találtam említést DVB-T -ről.

  57. sanyoca szerint:

    Szia kattttta! Szerintem hiába kötöd össze usb-n keresztül, nem fog látszódni a másik gép. Szerintem ezt csak amolyan távoli asztal beállítással lehetne működtetni. De ennek a beállítását nem tudom.
    Sajna pótaksit most így nem tudom, hogy hol lehetne venni.

  58. tomileeee szerint:

    Az edigital úgy hirdeti.

  59. kattttta szerint:

    Szia Sanyoca!

    Köszi a leírást a gépről, végre el tudtam dönteni, hogy én is ilyet veszek.
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha usb-vel összekötöm a rendes gépemmel, akkor onnét is tudok telepíteni, ugye? Még nem volt olyan gépem, amiben nincs dvd olvasó, és kicsit tanácstalan vagy, hogyan is lehet megoldani a telepítést, archiválást. (És nem szeretnék külső íróra költeni.)
    Esetleg te tudsz olyat, hogy pótaksit lehetne venni külön ehhez a típushoz? Sajnos sehol sem egyértelmű a leírás e tekintetben.
    Minden jót a használatához!!!
    kata

  60. sanyoca szerint:

    a 10v-ben biztos, hogy nincs.

  61. tomileeee szerint:

    Igaz, hogy van benne DVB-T?

  62. H.Agi szerint:

    köszi

  63. sanyoca szerint:

    Szia Ági! Igen gyakorlatilag kb. a felét bírja vagy talán egy picit kevesebbet, ugyanis a 6 cellás akku 56Wh, viszont a 3 cellást meg 24Wh.

    Igen van benne beépített hangszóró, viszonylag eléggé hangosan tud szólni, a hang minősége meg ilyen notebookhoz hasonlító. 🙂

  64. H.Agi szerint:

    Szia! Nagyon klassz és életszerű volt az összefoglalód. Én is kérdeznék:
    -szerinted a 3 cellás aku működési ideje gyakorlatilag a fele a tiédnek? Vagy ez nem csak sima mennyiségi különség, hanem minőségi is?

    – Ez lehet, hogy nagyon hülye kérdés, de van benne beépített hangszóró? Néhány típusnál látom ezt a leírásban, de ennél se azt nem láttam, hogy van, se azt hogy nincs.

    Köszi
    Ági

  65. sanyoca szerint:

    Nincs mit, örülök, hogy segíthettem. Az MSI is biztos jó, még MSI notebook-al nem volt dolgom. 🙂

  66. Zsuzsi szerint:

    köszi a segítséget 🙂 de lehet , hogy MSI x slim x34O fogok venni 13,4″ képernyő, és van benne minden.
    A környékünkön nem lehet kapni inspiron 1o-et, ezért mást veszek, remélem nem csalódok a MSI-ben

  67. sanyoca szerint:

    Szia Zsuzsi! Most néztem meg a 10v (amelyik vga csatlakozós) Biosában Inspiron 1011 van. Szerintem ha te a hdmi változatot szeretnéd megvenni, akkor az a sima dell inspiron 10, ami olyan 110.000-130.000Ft környékén már fellelhető. Pl. itt, bar ezek mini HD-k:

    http://www.olcsobbat.hu/szamitastechnika/laptopok/dell_inspiron_mini_10_hd/

    Vagy itt van egy használt dell mini 10 HD:
    http://hardverapro.hu/apro/uj_dell_inspiron_mini_10_hd_netbook_elado_1366x768/hsz_1-50.html

    Tehát a különbségek kívülről, (csak hogy mindenkinek világos legyen):

    mini 10v: külső vga csatlakozós
    mini 10: hdmi csatlakozós
    mini HD: hdmi csatlakozós és a kijelző felbontása: 1366×768 px

    Nézegettem a neten csak sima mini 10 -t, de nem találtam. 🙁

  68. Zsuzsi szerint:

    Szia! lenne még egy kérdésem, én mini 1o-et szeretnék és nem 1ov-t, mert szükségem van HDMI-re. De sajnos nem tudom, hogy a következő milyen lehet, annyit ír, hogy dell inspiron 1o11, mást semmit. itt a honlap, de szerintem nem fogsz sokat érteni, mert szerbül van, http://www.grappologroup.com/oprema-za-racunare-beograd/dell-laptop-notebook/dell-inspirion-1011-atom-n270-1.6ghz-1gb-160gb-10.1-bt-cam-crveni-linux/NTB0963A00000/

  69. zsolti szerint:

    Köszönöm a segítséget. : )

  70. sanyoca szerint:

    Szia zsolti!
    Én a 10 és a 10v ismerem, a 10 amiben van hdmi csatlakozó, a 10v amiben meg vga csatlakozó van. Valószínű, hogy a 10 HD már HD ready -s, tehát a 720p felbontást már tudja, azt hiszem, hogy azok már 250GB-os és 2G rammal jönnek ki, de mivel ilyennel még nem volt dolgom, így én is csak találgatok.
    Ja a 10v-ben Intel® 945GSE UMA Graphics kártya van, ami ha jól tudom 128MB-os, tehát szinte biztos, hogy játékra nemigen való egy ilyen gép. De gyorsan hozzátenném, hogy erre vonatkozó tesztjeim nincsenek.

  71. Zsuzsi szerint:

    köszönöm szépen :D:)

  72. zsolti szerint:

    Hello!
    Mivel látom, hogy pörögnek a hsz.-ek, és segítőkészek a válaszok, kérdeznék kettő butát:
    A vodánál forgalmazott mini 10 és mini 10 HD között mi a különbség? Csupán a felbontása nagyobb, vagy a képernyő technológiája is más?
    Játékokkal hogy boldogul a gép? Pl.: A COD elfut rajta, vagy alkalmatlan a játékra?

  73. sanyoca szerint:

    Szia wick!

    Én a DELL márkában még nem csalódtam. Nekem van egy 3 éves dell inspiron 6400-as nagyon sokat használom, de hardver hibája még nem volt.

  74. sanyoca szerint:

    Szia Zsuzsi!

    Szerintem az office használatra (Word, PowerPoint, Excel) tökre megfelel, én is erre használom, az msn is gond nélkül megy rajta. A lényeg, hogy pár kommentel feljebb legyen beállítva a képernyő, és akkor a programok 99%-a nem fog lelógni.
    https://blog.sanyoca.hu/?p=912&cpage=1#comment-557
    Szóval csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a netbookot.

  75. wick szerint:

    Sziasztok!
    A feleségemet én is ilyen csodával leptem meg. A nagytesóját (Inspiron 1520) már 1,5 éve használom otthoni és céges dolgokra és egyszerűen szuper. Az enyém még eredeti ír származású, sajnos a mini már máshonnan jött… Ezt nagyon bántam, de így is jó. Az akkuja egyszerűen szuper.
    Az optikai meghajtó hiányához annyit jeleznék, hogy az otthoni routeres, wifis hálózatomon megosztottam a nagy (asztali) gépem cd/dvd-meghajtóját a hálkózaton és ezután a miniről simán el tudtam érni a lemezt és telepítettem dolgokat. Ha akadozna, akkor egyszerűen átmásolod a lemez tartalmát egy mappába a mini-n és onnan telepíted…
    Sok sikert hozzá!
    Üdv!
    W.

  76. Zsuzsi szerint:

    hello! én ilyet szeretnék venni magamnak, nagyon örülök, hogy írtál róla, hiszen nem találtam valami sok összefoglalót, csak amit a cég kiadott, és ugye az néha szépít :). Szerinted megfelel írásra? itt gondolok most skyepozásra , msn és könyv ill. házi doga írására. köszi eéőre is a választ!
    Üdv: Zsuzsi

  77. sanyoca szerint:

    Edka, örülök, hogy segíthettem. 🙂

  78. Edka szerint:

    Szia

    Köszi szépen a segítséget. Így már látszik is az alja. A telepítéseknél volt ez gáz, mikor nem látszott az alján a választási lehetőség.
    Amúgy én egyenlőre tényleg nagyon meg vagyok elégedve ezzel a géppel. Klassz kis gép. Igaz még csak 1hete van meg, de máris nagyon megszerettem. Azért ha még lesz kérdésem, akkor jelentkezem 🙂
    Az aksis részről nekem egyenlőr a tapasztalatom, hogy egy teljes töltéssel kb. 4-5 órát bír ki, ha közben folymatosan használom.
    Üdv.: P. Edit

  79. sanyoca szerint:

    Szia Edka!

    Igen, nekem is volt ilyen problémám. Amit először is ellenőrizned kell, az a következő:

    (A LEGFONTOSABB!):
    Vezérlőpult/Megjelenítés/Beállítások belül a Speciális gomb fülre kattintva előjön egy ablak, ott az általános-nál a DPI-beállítás méretét tedd vissza (96 DPI) -re.

    (KÖZEPESEN FONTOS!):
    Vezérlőpult/Megjelenítés/Megjelenés fülecske alatt van egy Speciális nevezetű gomb, na ott mindenhol érdemes levenni a betűméretet 8-ról 6-ra (FIGYELEM!!! NEM AZ ELEM MÉRETÉT!!!)

  80. Edka szerint:

    Szia

    Nekem is ilyen gépem van, s azért keresnélek meg, mert lenne egy kérdésem.
    Én nagyon meg vagyok elégedve a géppel, csak egy problémám van. Vannak olyan ablakok, melyek ugye nem férnek el a képernyőn, s így nem látszik az alja. De itt nincs görgető sáv sem, hogy lejebb tudnék menni. Ezt hogy tudod megnézni? (pl.: Wlan kártya segédprogramjának ikonja)
    Ha tudsz segíteni azt nagyon megköszönném.
    Üdv. Edit

  81. sanyoca szerint:

    Nagyon szívesen Tomi, de szerintem maradjunk tegeződőben 🙂 nem vagyok én annyira öreg. 🙂

  82. Tomi szerint:

    Köszönöm hogy segített! Üdv:ToMi

  83. sanyoca szerint:

    Na, ma reggelre meglett az eredmény. Olyan reggel 7 órakor 5% volt már csak az akkuba, ami percben kifejezve kb. 25perc legalábbis ezt írta ki az 5% mellé.
    Tehát kijelenthetem, hogy a gép folyamatos működés közben (kis cpu terhelés mellett, mert ugyebár mindössze egy képernyőkímélő ment csak a gépen) és bekapcsolt vinyó és kijelző mellett (a kijelző fényereje kb. feles állásban volt) kb. 10 órát vígan elüzemel. A teszt során le volt tiltva a készenléti és a hibernálási funkció.
    Ha ezek be vannak kapcsolva (készenléti és hibernálás), ill. a kijelző és a vinyó kikapcsolása mondjuk 5 perc után be van állítva, akkor szerintem még jó pár órával tovább bírná.

    A kijelző bár valóban fényes, de az lcd panel háttér világítását elég erősre lehet állítani, így az esetleges tükröződések nem zavaróak. De ez szerintem eléggé szubjektív. Mert valakit abszolút nem zavar egy kis tükröződés, valaki meg a falat kaparja, ha a monitoron bármilyen tükröződő fényt lát. 🙂

  84. Tomi szerint:

    Ok rendben,itt leszek és szemmel követem a dolgokat! De még annyit,hogy napsütés esetén milyen! Itt van leírás:http://www.haszon.hu/e-haszon/1382-mire-jo-egy-netbook.html,hogy miylenek lehetnek és nem látni napsütésben!

  85. sanyoca szerint:

    Na a ma este a tesztről fog szólni:
    Most 100%-on van az akku, tehát teljesen fel van töltve, 21:00-kor beállítottam, hogy a vinyó és a képernyő ne kapcsoljon ki, és letiltottam a készenléti időbe való állást. A wifi is be van kapcsolva.
    Még annyit állítottam be, hogy 1 perc után a szokásos windows-os logo jelenjen meg, mint képernyőkímélő. Tehát gyakorlatilag egy folyamatos állapotot fogok látni, ahol bár nem lesz a gépen terhelés, de mivel menni fog minden, így nagyjából meg fogjuk kapni az akkuról való üzemelés max értékét.

    Most már én is kíváncsi vagyok, hogy meddig bírja. Amint pontos adatot kapok, egyből megírom ide.

  86. Tomi szerint:

    Ezt el sem tudom képzelni! Akkor meddig bírja? Elvileg akkor 4 óra 10% akkor 100% 40 óra? Ez hihetetlen! Mindegy! Még annyit,hogy nincs gond napsütéskor a géppel? Mármint gond szokott lenni hogy nem lehet látni semmit ha rásüt a nap a kijelzőre! Ne zavar be a fényes keret? Igazából még személyesen nem találkoztam vele,de a neten ez mellett döntöttem mert ez a legjobb sztem!Vagy tanácsolsz mást,ami viszonylag olcsó(nincs 100 felett), és sokkal jobb???

  87. sanyoca szerint:

    4 óra alatt 100%-ról 90%-ra ment le. De ebben volt videónézés és volt készenléti idő is.

  88. Tomi szerint:

    Épp venni készülök én is ilyen netbookot csak nálam nagyon fontos hogy meddig bírja az akksi mobilinternet használata esetén! Az a 4 óra most 90%-ot vett le vagy 4 óra után 90%-os töltöttség volt? Nekem ez nem egyértelmű! Üdv

  89. sanyoca szerint:

    Nekem egy dell inspiron 6400 van, már 3 éves és tökéletesen működik. Párszor a windows-t újraraktam rajta és nekem ubuntu is van fent rajta. Mindkét rendszerrel minden funkciója (wifi, kártyaolvasó, stb.) teljesen jól működik. A dell gépek emiatt is nagyot nőttek a szememben.
    Örülök, hogy segíthettem.

  90. Imre szerint:

    Oké, köszi a választ. Egyébként mástól is csak jót hallottam eddig erről a típusú netbookról. Van olyan ismerőse bátyámnak, akinek évek óta megvan, és semmi gondja nem volt még vele.

  91. sanyoca szerint:

    Imre, szerintem arra tökéletes. Szépen akadás mentesen futnak rajta a videók is (youtube) és minden olyan ami flash-t használ, jól megy rajta.
    A vga kimenet is nagyon jó, ugyanis én úgy néztem a filmeket rajta, hogy a monitorra rákötöttem. Szóval szerintem nem fogsz csalódni benne. Nekem egyedül a kijelző mérete és a akku kilógása zavart. De ez is inkább olyan kötözködés csak. 🙂

  92. Imre szerint:

    Sanyoca, szerinted ha nekem csak szövegszerkesztésre, képfeltöltésre meg internetezésre kell a gép, akkor ezzel jól fogok boldogulni? Erősen azt tervezem, hogy venni fogok egy ilyet, de kíváncsi vagyok a véleményedre.

  93. Attila szerint:

    Ugye tudod, hogy nagyon-nagyon-nagyon-nagyon szeretlek titeket. :D:D persze érdek nélkül…

  94. sanyoca szerint:

    Attila, hétvégén majd megnézed a netbookot, aztán ha tetszik, akkor összedobjuk neked rá a pénzt. OK? 😉

  95. sanyoca szerint:

    Csabi, azt úgy a legegyszerűbb megoldani, ha van egy külső dvd meghajtód, pl. egy ilyen:
    http://www.edigital.hu/Optikai_meghajto/Samsung_SE-S084C/RSBN_DL_DVD-iro_fekete_+_NERO-p48826.html
    De ha nincs, akkor a hozza adott win telepítő cd-t egyszerűen .iso-ba át kell konvertálni pl. neroval és egy usb-s pendrive-ra fel kell tenni arról bebootolni, és már mehet is a telepítés. Szerencsére a gépre gyárilag a windows-t feltették, tehát nem kell ilyennel bajlódni. Ha meg netán újra kell telepíteni, akkor a fenti módszerekkel lehetséges. 🙂

  96. Attila szerint:

    Ugye tudod, hogy most nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon irigykedem…? 😀

  97. csabi szerint:

    ez mind szép és jó. de pl egy win. telepítést hogytudsz megoldani dvd olvasó nélkül ? :O

  98. sanyoca szerint:

    Sajna ez nemigazán való videóvágásra, mert a kijelzője elég picuri. Meg nincs firewire csatlakozója.
    A billentyűzete teljesen rendben van, 92%-os ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag teljes méretű. Ami talán zavaró lehet, az az apró kijelzője. Én azzal nem vagyok kibékülve annyira. 🙂

    Ez arra való, hogy az ember ha éppen netközelben van (pl. wifi) vagy mobil internet, akkor bármikor meg tudja nézni a leveleit, vagy tud mondjuk skypeozni vagy msn-en csevegni.
    Vagy ha pl. éppen gyorsan át kéne tölteni a képeket a fényképezőgépről vagy a mobilról, akkor is jól jön. Én még dobtam fel egy office-t meg egy vlc playert amivel gyakorlatilag bármilyen formátumú filmet megnézhetek (vinyóra másolva vagy usb-ről) és teljesen akadásmentes. Tehát a teljesítménye is rendben van.

  99. Ildiko szerint:

    Nekem is tetszik ez a gép, de mindennapi hasznalatban nem kényelmetlen, hogy kicsi pl a billentyűzet?

  100. robert szerint:

    Jópofa. Az a baj, hogy nekem is kéne egy, amit könnyen cipelek (ez pont jó volna), de ha úgy adódik, akkor esetleg videót is vágnék rajt, ami viszont már nem annyira egyszerű és kényelmes. 🙂

Szólj Hozzá

Ide írj valami szépet és okosat: ;)